Prăjitura de post cu gem de prune și nuci, este printre primele prăjituri testate de mine, din categoria celor de post.

N-am mai făcut-o de mult și uitasem cât este de bună.

Blat ușor umed și aromat, glazură de cacao, așa cum o preparam pe vremuri, doar cu zahăr, cacao, apă și un strop de ulei și miez de nucă.

O minunăție de prăjitură, simplă și foarte bună!

Asemănătoare cu aceasta mai sunt și guguluful de post cu gem de prune si nuca, dar și checul de post cu dulceață de gutui, pe care vi le recomand cu drag!

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 300 g gem de prune( un borcan mic)
  • 200 ml ulei
  • 300 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 300 g făină
  • 25 g pesmet
  • 50 g cacao
  • 50 g nucă măcinată fin
  • 50 g nucă tăiată grosier
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • un praf sare
  • Pentru glazura de cacao:
  • 120 g zahăr
  • 30 g cacao
  • 1/4 linguriță ulei
  • 1 lingură apă
  • 1 linguriță esență de cafea

Porții: 16

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 25/25 cm

Mod de preparare

Preparăm blatul pentru prăjitura de post cu gem de prune și nuci.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Punem zahărul într-un bol și turnăm uleiul peste el.
Le mixăm bine, până aproape se diluează zahărul, apoi adăugăm apa.
Din nou mixăm pentru omogenizare, la treaptă minimă.
Atenție să nu ne stropim!
Adăugăm gemul de prune și din nou omogenizăm compoziția.
Făina o cernem împreună cu praful de copt și cacaua.
De fapt am cernut 200 g făină, pentru început, am reglat cantitatea la final, în funcție de consistența compoziției.
Stingem bicarbonatul în zeama de lămâie și îl adăugăm în vasul cu amestecul de ingrediente.
Adăugăm apoi făina cu cacaua și omogenizăm compoziția.
Amestecăm nuca măcinată cu pesmetul, pentru a se desface bine, apoi le amestecăm cu nuca tăiată grosier.
Le adăugăm în compoziție.
Adăugăm și scorțișoara, un praf de sare și reglăm textura compoziției cu restul de făină.
Urmărim să avem o compoziție mai groasă puțin decât cea de chec, pentru a nu se lăsa după stingerea focului.
În general, compozițiile care nu au suficientă făină, se lasă după stingerea focului.
Tapetăm tava la bază cu hârtie de copt, iar pereții îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră sau făină peste ei.
Turnăm compoziția în tavă, o nivelăm și dăm tava la cuptor.
Coacem Prăjitura de post cu gem de prune și nuci pentru 40-45 de minute, dar nu uităm să o testăm cu scobitoarea, în ultimele 5-6 minute.

Preparăm glazura de cacao.

Amestecăm, într-un ibric, zahărul cu cacaua, uleiul și apa.
Transferăm ibricul pe foc și amestecăm continuu, până la topirea zahărului și omogenizarea glazurii.
Adăugăm esența, omogenizăm și ridicăm vasul de pe foc.
Pentru că Prăjitura de post cu gem de prune și nuci nu a ieșit foarte înaltă, am tăiat-o în două, pe orizontal.
Turnăm un strat subțire de glazură peste prima parte și așezăm cea de-a doua parte peste ea.
Turnăm deasupra și restul de glazură și presărăm peste ea, nucă tăiată grosier.
Lăsăm glazura să se întărească și putem porționa prăjitura de post cu gem de prune și nuci și servi cu mare poftă.
 Nouă ne-a plăcut, sper să vă placă și vouă!

O prăjitură minunată, de post găsiți și la Laura’s sweets.

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics