Destul de simplu și foarte bun, acest tort cu cremă de ciocolată și jeleu de coacăze negre!

Jeleul de coacăze negre i-a dat o notă aparte și în plus, am folosit sirop de la coacăze și la creme.

Am folosit de fapt dulceață de coacăze negre, preparată în casă.

Noi nu prea servim dulceață simplă, așa că eu o includ în deserturi, ca și în cazul de față.

Dacă nu aveți, sau nu găsiți dulceață de coacăze negre, recomand dulceața de afine.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă medii
  • 200 g zahăr
  • 25 ml ulei
  • 25 ml apă
  • 200 g făină
  • zeama de la o lămâie mare
  • un praf sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 4 ml esență de lămâie
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 50 ml sirop de la dulceața de coacăze
  • Pentru jeleul de coacăze:
  • 250 g dulceață de coacăze negre
  • 1 lingură amidon
  • Pentru decor:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 50 ml sirop din dulceața de coacăze
  • 1/4 din crema de ciocolată amăruie

Porții: 16

Timp de preparare: 90 minute

Diametrul formei de copt: 24 cm

Mod de preparare

Pentru blatul de tort, am prezentat rețeta aici.

Preparare sirop pentru tort cu cremă de ciocolată și jeleu de coacăze negre

Punem apa cu zahărul într-un vas, pe foc și amestecăm până la diluarea zahărului.
Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm esența și lăsăm siropul la răcit.

Preparare cremă de ciocolată amăruie

Punem într-un vas, pe foc, frișca lichidă.
O lăsăm până aproape de punctul de fierbere, apoi o ridicăm de pe foc.
Adăugăm ciocolata ruptă în bucăți mici și amestecăm intens cu o spatulă, până când ciocolata este topită și crema omogenizată.
Lăsăm crema de ciocolată amăruie să se răcească.
Încălzim dulceața de coacăze pe baie de aburi și scurgem din ea, 100 ml de sirop.
Când crema de ciocolată este bine răcită, introducem mixerul în ea și o spumăm.
Adăugăm și 50 ml din siropul de coacăze.
O dăm la rece până în momentul folosirii.

Preparare crema pentru decor

Mixăm frișca lichidă, dar nu până devine foarte fermă, ci doar până devine spumoasă.
Adăugăm crema de ciocolată oprită și mixăm în continuare până se omogenizează și crema devine fermă.
Adăugăm și siropul de coacăze și din nou mixăm până când crema se omogenizează.
O dăm la rece până în momentul folosirii.

Asamblare tort cu cremă de ciocolată și jeleu de coacăze negre

Secționăm blatul de tort în două și însiropăm ambele părți cu siropul răcit.
Partea de deasupra tortului, o vom folosi la bază, pentru că nu iese chiar uniformă.
O așezăm pe platou și o încercuim cu pereții detașabili ai formei de tort.
Întindem crema de ciocolată amăruie și adăugăm peste ea, partea a doua de blat, presând-o ușor.
Dăm tortul astfel asamblat la rece, pentru 30-40 de minute, apoi îndepărtăm pereții detașabili ai formei de copt.
Întindem 3/4 din crema pentru decor peste întreg tortul și o nivelăm.
Cu o formă cu zimți, sau cu o furculiță trasăm niște dungi pe părțile laterale ale tortului.
Restul de cremă oprită o punem într-un posh și decorăm marginea de sus a tortului.

Preparare jeleu de coacăze

Trecem dulceața de coacăze prin blender până devine o pastă.
Cântărită după ce am scurs 100 ml de sirop, a rămas 250 g de dulceață.
O trecem apoi prin sită, pentru a deveni fină și o amestecăm cu o lingură de amidon.
Punem vasul pe foc și amestecăm intens în compoziție, până când devine omogenă și se îngroașă.
Lăsăm jeleul de coacăze să se tempereze puțin și îl întindem în strat uniform, deasupra tortului.
Trasăm, cu o furculiță, cercuri pe toată suprafața lui, să arate mai aspectuos.
Dăm tortul la rece până când jeleul este întărit, apoi îl putem secționa și servi, alături de cei dragi.
A fost tare bun acest tort cu cremă de ciocolată și jeleu de coacăze negre, vi-l recomand cu tot dragul!

Pentru diverse torturi cu jeleu de fructe vă puteți inspira de pe blogul dragei mele Timea – RețeteTimea.ro.

 

Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics