A ieșit pur și simplu minunată această plăcintă cu dovleac și sirop de arțar!

De când am descoperit gustul delicios al siropului de arțar, am început să-l folosesc des în deserturi, mai ales în cele de post.

Are o aromă tare plăcută și s-a combinat perfect cu dovleacul plăcintar.

Și nici n-a mai fost nevoie de adaos de zahăr.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 125 ml sirop de arțar
  • 150 ml apă minerală
  • 125 ml ulei
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 500-550 g făină
  • Pentru umplutură:
  • 750 g dovleac plăcintar
  • 125 ml sirop de arțar
  • 2 linguri amidon de porumb( Gustin)
  • zahăr pudră, pentru decor

Porții: 30

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

Mod de preparare

Pregătim mai întâi umplutura

Dăm dovleacul pe răzătoarea mare, apoi îl amestecăm cu siropul de arțar.
Punem amestecul rezultat la foc mic și amestecăm din când în când în el, până când dovleacul este bine pătruns.
Îl lăsăm să se răcească bine și adăugăm amidonul, omogenizând compoziția.
Punem amidon, în funcție de cât lichid rezultă după fierberea dovleacului.
Eu am apreciat că sunt necesare 2 linguri de amidon.

Preparare aluat pentru plăcintă cu dovleac și sirop de arțar.

Într-un vas, amestecăm uleiul cu siropul de arțar și apa minerală.
În alt vas, amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul și un praf de sare.
Nu punem toată făina de la început, pentru că nu știm sigur ce cantitate va îngloba.
Facem o adâncitură la mijlocul făini și turnăm, treptat, amestecul lichid, adunând făina de pe margini și amestecând cu o spatulă.
Adăugăm făină până obținem un aluat omogen, nelipicios, dar nu foarte ferm.
Lăsăm aluatul la odihnit pentru 10-15 minute apoi îl împărțim în două.

Asamblare și coacere plăcintă cu dovleac și sirop de arțar

Întindem o foaie de aluat în tava unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină.
Peste ea, întindem umplutura de dovleac, apoi o acoperim cu a doua foaie de aluat.
Dăm tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când plăcinta este bine rumenită deasupra.
Lăsăm delicioasa plăcintă cu dovleac și sirop de arțar să se tempereze bine, apoi o pudrăm cu zahăr și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.

Etichete: , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics