În întâmpinarea moșului Nicolae, am pregătit prăjitura bicoloră, cu foi pe dosul tăvii, pișcoturi, creme, toate bicolore.

A ieșit minunată, așa în două culori, v-o recomand cu mare drag!

Ingrediente

  • Pentru foi bicolore:
  • 3 gălbenușuri
  • 125 g zahăr
  • 125 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 700-750 g făină
  • 30 g cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • un praf sare
  • Pentru creme bicolore:
  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 1 l lapte
  • 60 g amidon
  • 40 g făină
  •  un praf sare
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 g ciocolată albă
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru glazură bicoloră:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 50 ml frișcă lichidă
  • 100 g ciocolată albă
  • 20 ml frișcă lichidă
  • În plus:
  • 400 g pișcoturi bicolore
  • Sirop:
  • 500 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de cafea

Porții: 40

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 33/43 cm

Mod de preparare

Preparare aluat pentru foi bicolore

Frecăm cele 3 gălbenușuri cu un praf de sare și zahărul, apoi adăugăm uleiul și laptele.
Amestecăm 200 g făină cu praful de copt, iar bicarbonatul îl stingem în zeama de lămâie.
Adăugăm aceste ingrediente peste compoziția de mai sus, omogenizăm și împărțim compoziția în două părți egale.
Într-o parte, adăugăm cacaua cernută împreună cu 200 g făină și esența de rom.
În cealaltă parte, adăugăm 250 g făină și esența de vanilie.
Frământăm două aluaturi nelipicioase, dar nu foarte ferme, unul alb și celălalt maro.
Mai plusăm făină, dacă mai este cazul, atât cât aluaturile să nu se lipească de mâini.
Lăsăm aluaturile să se odihnească 10-15 minute, acoperite cu folie alimentară.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade cu 10 minute înainte de a coace foile.
Întindem cele două aluaturi în foi de dimensiunea tăvii de copt și le coacem, pe rând, pentru 4-5 minute, la 180 de grade.
Dacă se folosește o tavă mai mică, vor rezulta 4 foi din aceste aluaturi.
Eu am vrut ca foile să iasă mai groase.

Preparare creme pentru prăjitura bicoloră

Frecăm, într-un vas, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul și le diluăm cu puțin lapte rece, până obținem o compoziție omogenă.
Adăugăm amidonul și făina, apoi restul de lapte și din nou omogenizăm compoziția.
Transferăm vasul pe foc și fierbem crema, amestecând continuu în ea, până se îngroașă ca o budincă.
O împărțim în două și o lăsăm să se tempereze.
Topim, într-un vas, ciocolata  amăruie cu 125 g unt, adăugând și esența de rom.
Iar în alt vas, topim ciocolata albă cu 125 g unt și adăugăm esența de vanilie.
Adăugăm compozițiile de ciocolată peste cele două creme, le omogenizăm și le lăsăm să se răcească.
Preparăm și siropul din apă cu zahăr, pe foc, până se topește zahărul, apoi, după stingerea focului, adăugăm esența de cafea.
Lăsăm siropul să se răcească.

Asamblare prăjitura bicoloră

Așezăm în tavă foaia maro, răcită și întindem peste ea, crema albă.
Trecem pișcoturile, pe rând, pentru câte o fracțiune de secundă, prin sirop și le așezăm peste cremă.
Trebuie mare atenție să nu le însiropăm prea rău, că imediat absorb siropul.
Peste pișcoturi întindem crema cu ciocolată amăruie, iar deasupra ei așezăm foaia albă.
Pentru a întinde ușor crema peste pișcoturi, luăm cu lingura din cremă și punem din loc în loc, apoi o nivelăm cu o spatulă.
Sau ne folosim de un săculeț de posh, de o pungă.
Așezăm o folie peste prăjitură, punem și o greutate, dar mai mică să nu presăm prea rău prăjitura că se strivesc pișcoturile.
Dăm prăjitura la rece de pe o zi pe cealaltă, pentru a se hidrata foile.

A doua zi preparăm glazurile pentru prăjitura bicoloră

Topim, la bain marie, ciocolata neagră în frișca lichidă, amestecând continuu, apoi o întindem imediat peste prăjitură.
Topim în același mod și ciocolata albă și trasăm cu ea linii subțiri, peste glazura de ciocolată neagră.
Eu m-am ajutat de o pungă pe care am decupat-o la un colț și am pus ciocolata albă în ea, apoi am trasat dungile.
Cu vârful unui cuțit trasăm niște dungi transversale, una într-un sens, alta în celălalt, pe toată suprafața glazurii, pentru a crea niște valuri.
Lăsăm glazura să se întărească și putem porționa prăjitura bicoloră și servi cu mare poftă, alături de cei dragi.
Sper să vă placă și să vă fie de folos rețeta mea de prăjitură bicoloră!
Ca o notă, v-aș sugera să faceți mai multă cremă, din 1500 ml lapte.
Mi s-a părut cam puțină, cu toate că a fost foarte bună și așa.
Albușurile rămase, le punem la congelator și le scoatem când vom prepara o altă prăjitură.
Iată câteva rețete în care am folosit doar albușuri:

Etichete: , , , , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics