Prăjitura Krantz, este o prăjitură mult îndrăgită, cu nuci caramelizate, cremă de gălbenușuri și foi cu albușuri și nucă.

Rețeta este veche, cred că majoritatea gospodinelor o aveau notată în caietul îngălbenit de vreme.

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • 10 albușuri
  • 175 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 300 g nucă măcinată
  • 50 g pesmet
  • 50 g făină
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • Pentru cremă:
  • 10 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 20 g zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • un praf sare
  • 2 linguri lapte
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 400 g unt cu 82 % grăsime
  • Pentru krantz:
  • 100 g zahăr
  • 100 g miez de nucă

Porții: 40

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

Timp de preparare: 90 minute

Mod de preparare

Preparare foi pentru prăjitura Krantz

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
După ce separăm albușurile de gălbenușuri presărăm sare peste ambele.
Măcinăm zahărul, împreună cu zahărul vanilat, pentru a-l transforma în zahăr pudră.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Scoatem mixerul și lucrăm cu o spatulă.
Măcinăm nuca foarte fin și o amestecăm cu pesmetul.
Adăugăm,treptat, peste bezeaua fermă, amestecul de nucă și pesmet.
Omogenizăm compoziția, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a nu se lăsa, foarte rău, bezeaua.
Adăugăm, apoi, esența și făina și din nou omogenizăm compoziția.
Împărțim compoziția pentru foi de albușuri cu nucă, în trei părți egale.
Întindem, pe rând, fiecare parte, în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foile pentru 15 minute, la 180 de grade.

Preparăm krantzul

Pregătim pe masa de lucru, o foaie din hârtia de copt, mai mare.
Caramelizăm zahărul, într-un vas cu pereți dubli și mai înalți, amestecând continuu, pentru a nu se arde.
Când zahărul este diluat complet, adăugăm miezul de nucă și îl amestecăm cu zahărul ars.
Turnăm imediat nuca caramelizată pe hârtia de copt și o întindem mai răsfirată.
O lăsăm să se răcească bine, apoi, o vom măcina mai grosier, când vom asambla prăjitura.

Preparăm crema de gălbenușuri pentru prăjitura Krantz

Scoatem untul de la rece și îl lăsăm să se înmoaie, la temperatura camerei.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi le mixăm cu zahărul transformat în pudră, ca și la foi.
Adăugăm și 2 linguri de lapte, opțional, se poate și fără.
Omogenizăm bine compoziția și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
La final de fierbere, adăugăm esența.
Lăsăm crema să se răcească.
Mixăm untul moale cu zahărul vanilat și îl încorporăm în crema răcită, adăugând și zeama de lămâie.
Nu punem multă zeamă de lămâie, doar puțină, pentru a mai diminua din dulceața cremei.

Asamblare prăjitura Krantz

Împărțim crema în trei și o întindem între cele trei foi de albușuri cu nucă, dar și deasupra lor.
Peste crema de deasupra, vom presăra, din belșug, krantzul măcinat.
Eu am pus puțin krantz și în cremă, cu toate că zahărul caramelizat se topește pe parcurs, dar dă gust bun cremei.
Aș recomanda ca prăjitura krantz să fie decorată cu krantzul, chiar înainte de servire!
Astfel bucățile de zahăr caramelizat vor rămâne intacte, fără a se topi la contactul cu crema.
Este tare gustoasă, dar și aspectuoasă, prăjitura Krantz, o recomand cu toată încrederea!

Notă

Pesmetul adăugat la compoziția de foi este opțional, în rețeta de bază, cea din caietul îngălbenit de vreme, nu este inclus.

Însă, mie îmi place să combin, uneori, făina cu pesmet, în prăjituri, mai ales în cele cu nucă, pentru că ies mai aerate blaturile.

Am descoperit acest lucru când am preparat prima dată prăjitura Deliciu.

Am văzut că și Miha – Dulciuri fel de fel, folosește pesmetul la prăjitura Krantz.

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics


Privacy Preference Center

Necesare

Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.

SESS#, __cfduid, CookieConsent, __cfduid
SESS#
__cfduid
CookieConsent
__cfduid

Preferințe

Cookie-urile de preferinţă permit unui site să îşi amintească informaţii care se modifică după modul în care se comportă sau arată site-ul, precum limba dvs. preferată sau regiunea în care vă aflaţi.

UID
UID

Statistici

Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.

@@History/@@scroll|#, _ga [x2], _gat [x2], _gid [x2], d
_ga [x2], _gat [x2], _gid [x2]
d

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?