Prăjitura Tăvălita cu nucă de cocos, sau Lamington, după denumirea australiană de unde provine rețeta, este o prăjitură simplă, dar de mare efect.

Blatul este cu unt și miere în compoziție, ingrediente care îl fac mai special decât un pandișpan clasic și mai gustos.

Iar sosul prin care se vor scufunda cuburile decupate din blat, este cu cacao și unt, însă am văzut în multe rețete că se recurge la clasica ciocolată topită în frișcă lichidă.

Este o metodă mai rapidă, dar eu am preferat să prepar rețeta așa cum o aveam în caietul îngălbenit de vreme, pe când internetul nu-și făcuse apariția.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 100 g unt
  • 3 plicuri zahăr vanilat(30 g)
  • 3 linguri miere polifloră
  • 375 g făină
  • 10 g praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru sosul de cacao:
  • 150 g zahăr
  • 300 ml lapte
  • 150 g unt
  • 30 g cacao
  • 1 linguriță esență de rom
  • 100 g nucă de cocos, pentru tăvălit

Porții: 30

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 21/25 cm

Mod de preparare

Preparăm blatul pentru prăjitura Tăvălita cu nucă de cocos

Cernem făina într-un vas, împreună cu praful de copt.
Spargem ouăle într-un bol și presărăm puțină sare peste ele.
Adăugăm zahărul și pe cel vanilat și le mixăm până devin spumoase.
Încălzim untul ușor, fără a-l lăsa să se topească definitiv și îl amestecăm cu mierea, apoi cu laptele.
Turnăm compoziția obținută, în fir subțire, peste spuma de ouă și mixăm energic, până se omogenizează.
Adăugăm esența, apoi încorporăm, treptat, făina cernută și amestecată bine cu praful de copt.
Mixăm bine compoziția, până devine omogenă, de textura unei smântâni ușor cursive.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem compoziția în ea.
Coacem blatul pentru prăjitura Tăvălita cu nucă de cocos, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Apoi îl răsturnăm pe un platou, pentru a se uniformiza partea de deasupra, care, de obicei, iese mai neuniformă.
Lăsăm blatul să se răcească bine, apoi îl tăiem în cuburi.

Preparare sos de cacao pentru prăjitura Tăvălita cu nucă de cocos

Cernem cacaua într-un vas cu pereți dubli, adăugăm zahărul peste ea, apoi, treptat, laptele și omogenizăm amestecul, apoi punem vasul pe foc moale.
Tăiem untul în bucăți mici și îl adăugăm în sosul de cacao de pe foc, atunci când acesta atinge punctul de fierbere.
Amestecăm  continuu până când untul este topit și sosul îngroșat, apoi stingem focul.
Lăsăm sosul să se tempereze 2-3 minute, apoi adăugăm esența de rom și îl lăsăm să se răcească definitiv.
Cu ajutorul unei furculițe, trecem cuburile de blat prin sosul de cacao, apoi le tăvălim prin nuca de cocos și le așezăm pe un grătar, sau pe platou.
Nouă ne place mult prăjitura Tăvălita cu nucă de cocos, sper să vă placă și vouă și să o preparați cu încredere!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive