Aveam de mult în plan această Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac, dar cum Crăciunul este doar odată pe an, o tot amânam.

Am tot căutat pe net rețeta acestei rulade, dar din 10 rețete lecturate, nici una nu semăna cu cealaltă. 🙂

Doar ideea de asamblare este aceeași, așa că eu am preparat, în criză de timp fiind, o rețetă mai rapidă.

Mai rapidă din punct de vedere al cremei, că am ales să fac un ganache clasic, chiar dacă mi-ar fi plăcut mai degrabă o cremă fiartă.

Ingrediente

  • Pentru foaia de ruladă:
  • 6 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 20 g cacao
  • 100 g făină
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone

Timp de preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 33/43 cm

Porții: 16-20

Mod de preparare

Preparare foaie pentru ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac

Separăm albușurile de gălbenușuri.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă.
Adăugăm zahărul amestecat cu zahărul vanilat, lingură cu lingură și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Apoi încorporăm gălbenușurile, unul câte unul.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă.
Cernem făina împreună cu cacaua și adăugăm, treptat, amestecul rezultat, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra compoziția aerată.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem compozița pentru foaia de ruladă în ea.
O nivelăm cu dosul unei spatule de tort și o coacem pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.
Umezim un ștergar de bucătărie și îl întindem pe masa de lucru.
Răsturnăm foaia de ruladă peste el și o rulăm imediat, cu prosop cu tot și de asemeni cu hârtia de copt lipită pe dosul ei.
O lăsăm așa până se răcește și este gata crema.

Cât timp se coace foaia, preparăm crema pentru Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac

Rupem ciocolata în bucăți mici.
Încălzim frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere, apoi o ridicăm de pe foc și adăugăm bucățile de ciocolată.
Amestecăm intens până acestea se topesc și se omogenizează compoziția, apoi  dăm crema la rece.
După ce este complet răcită o mixăm până devine spumoasă.
Desfacem foaia de ruladă, îndepărtăm hârtia de copt și întindem jumătate din cremă peste ea.
O rulăm și o lăsăm la rece 15-20 de minute.
În crema rămasă adăugăm mascarponele.
Tăiem, oblic, 2 bucăți din ruladă ca să formăm nodurile, sau crengile buturugii.
La un capăt am tăiat o bucată mică, dreaptă, pentru diversitate.
Întindem cremă peste partea mare de ruladă, apoi lipim pe ea, bucățile tăiate și întindem cremă peste ele.
Cu o furculiță trasăm dungi ondulate peste cremă, să creăm efectul scoarței de copac.
Decorăm Ruladă Buturuga de Crăciun sau Trunchi de copac cu nucă de cocos și ornamente de zahăr, ca și cum ar părea ninsă.
O dăm, apoi, la rece, până în momentul servirii.
Este de efect pe masa de Crăciun și se prepară destul de ușor în această combinație.

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive