Sarmalele reprezintă felul de mâncare adorat cel mai mult de români, în special de sărbători, iar eu de data aceasta am preparat sarmale în foi de varză acră – rețeta clasică.

Spun, de data aceasta, pentru că îmi place să le prepar în mai multe moduri, în diverse foi: de viță de vie, de ștevie, de spanac, etc.

Sunt delicioase în orice variantă, mai ales servite cu mămăliguță, smântână și ardei iute!

Ingrediente

  • 2 verze acre, medii
  • 1 kg carne tocată, vită + porc
  • 300 g costiță afumată
  • 2 cepe galbene, medii
  • 2 căței de usturoi
  • 100 g orez
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • 1/4 linguriță piper măcinat și 8-10 boabe
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 150 g pastă de roșii cu ardei

Porții: 50

Timp de preparare: aproximativ 4 ore

Mod de preparare

Pregătim ingredientele pentru sarmale în foi de varză acră

Desfacem foile de varză și le ținem în apă rece 30-40 de minute.
Dacă varza este foarte acră, mai schimbăm apa, odată.
Amestecăm carnea tocată, în proporție de 2/3 carne de porc, împănată și 1/3 carne de vițel.
O asezonăm cu puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat.
Tocăm ceapa solzișori și o călim în 50 ml ulei încins, amestecând-o să nu se ardă.
Adăugăm și usturoiul tăiat în rondele, apoi adăugăm orezul spălat și scurs.
Mai amestecăm ingredientele pe foc 1-2 minute, după care le lăsăm să se răcească și le amestecăm cu carmea tocată.

Pregătim foile de varză

Cu un cuțit mic, cu vârf ascuțit, le îndepărtăm cotoarele și nervurile groase, lăsând doar partea mai fină din foaia de varză, pentru a se rula perfect pe carne.
Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită, le tocăm fideluță.

Asamblare sarmale în foi de varză acră

Punem foaia de varză în mâna stângă și așezăm câte o lingură din compoziția de umplut, cam la jumătatea foii.
Rulăm foaia de varză, împachetând-o la un capăt sub formă de plic, iar marginile de la capătul celălalt le introducem ușor în interior, presându-le cu degetul.
Presăm ușor sarmalele în mână, strângând pumnul, să mai creăm goluri prin carne, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte, cu mare grijă să nu se desfacă la capete.

Preparare sarmale în foi de varză acră

Ungem baza vasului, în care vom fierbe sarmalele, cu aproximativ 50 ml ulei
Așezăm un rând de varză tocată, presărăm puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți și le stropim cu puțină pastă de roșii cu ardei, diluată cu puțină apă.
Așezăm un rând de sarmale, pe marginile vasului, în formă de horă, iar printre ele și la mijloc, așezăm felii din costița afumată.
Repetăm aranjamentul, până terminăm sarmalele, apoi le ungem cu un strat de pastă de roșii și le acoperim cu foi de varză.

Adăugăm apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite.
Acoperim vasul cu capac și îl dăm la cuptor, la foc mic spre mediu(145-150 grade), pentru aproximativ 3 ore, sau până când sarmalele vor fi preparate.
Le încercăm pe parcurs, să vedem dacă orezul, respectiv carnea sunt fierte.

Spre final, cam în ultimele 15 minute, le lăsăm fără capac, și fără foile de varză de deasupra, să se rumenească frumos.
Servim delicioasele sarmale în foi de varză acră, calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute, sau cum le preferă fiecare.

O altă variantă pe care o recomand este această rețetă de Sarmale din carne de porc fără prăjeală.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive