Un preparat simplu și ușor, această varză acră călită și servită cu mămăliguță, te scoate din impas, într-o zi de post.

Ce-i drept, noi nu prea servim varza acră decât ca salată, cu ulei, sau în sarmale.

Însă într-o zi de post, în sezonul rece, e chiar binevenită.

Și dacă mai rămâne și pentru a doua zi, adăugăm niște cârnăciori, jumări, sau alte cărnuri, afumate și va fi chiar delicioasă.

Ingrediente

  • 1 varză murată, mare
  • 2 cepe
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • piper
  • boia de ardei
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri bulion
  • mărar verde
  • Pentru mămăliguță
    1 l apă
  • 300 g mălai
  • 1 linguriță sare
  • 1 lingură ulei

Mod de preparare

Pregătim ingredientele pentru varză acră călită și servită cu mămăliguță

Scurgem varza, o tocăm mărunt și o punem în apă rece, să se mai desăreze.
O lăsăm 10-15 minute, în funcție de cât de sărată este.
Eventual, mai schimbăm odată apa.
Curățăm și tocăm ceapa solzișori.
Aducem restul ingredientelor pe masa de lucru. Mie îmi place să am totul la îndemână când prepar ceva, nu să stau să caut după ingrediente și eventual, să omit ceva.

Preparare Varză acră călită și servită cu mămăliguță

Punem uleiul la încins și călim ceapa în el, până devine translucidă.
O amestecăm continuu, să se călească uniform.
Scurgem bine varza, presând-o în mâini și o adăugăm peste ceapa călită.
Amestecăm bine în vas, până când varza este unsă suficient cu ulei, apoi o lăsăm să se prepare la foc mediu, până se pătrunde bine.
Adăugăm și foile de dafin și câte o priză de boia, piper și cimbru.
Mai adăugăm pe parcurs, după gust, din condimente, iar în ultimele 15 minute, adăugăm bulionul.

Între timp, preparăm și mămăliguța

Punem apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm sarea și o mână de mălai, amestecând intens cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Lăsăm mălaiul să fiarbă până la primul clocot, apoi începem să presărăm restul de mălai, treptat, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe.
Lăsăm mămăliguța să fiarbă la foc moale, până când mălaiul este bine hidratat și fiert.
La final, adăugăm o lingură de ulei, pentru a avea mămăliga luciu, dar și gust mai bun.
O răsturnăm în boluri clătite cu apă rece și o lăsăm să se tempereze ușor, pentru a deveni fermă, când o răsturnăm pe platouri.
Este gustoasă această varză acră călită și servită cu mămăliguță și presărată cu mărar verde, tocat mărunt!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics