Prăjitura Mărțișor cu duo ciocolată și jeleu de caise, este o combinație perfectă între gustul dulce cu cel amărui și acrișor!

Blatul este ușor amărui de la ciocolata amăruie, dar și de la siropul de zahăr ars, jeleul de caise ușor acrișor, iar crema de ciocolată, completează gustul dulce, dulce de te duce.

Este preparată special pentru a fi oferită de 1 martie unor doamne și domnișoare speciale din viața băieților mei. 🙂

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă mari
  • 125 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • 30 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 200 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 50 g zahăr
  • Pentru jeleul de caise:
  • 300 g gem de caise acrișor
  • 1 lingură, cu vârf, amidon de porumb
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriță esență de migdale
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 300 g ciocolată albă
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 500 g mascarpone
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • 40 g zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Porții: 24

Dimensiuni forma de copt: 24,5 cm /37,5 cm

Timp de preparare: 75 minute

Mod de preparare

Preparare blat pentru Prăjitura Mărțișor cu duo ciocolată și jeleu de caise

Topim mai întâi ciocolata împreună cu untul și laptele, la foc mic, amestecând continuu până la omogenizare.
Lăsăm compoziția să se tempereze, până pregătim restul ingredientelor, adăugând și esența de rom.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri.
Le mixăm spumă, apoi adăugăm, lingură cu lingură, zahărul măcinat și transformat în pudră.
Vom obține o bezea foarte fermă, care va ține gălbenușurile deasupra, atunci când le adăugăm peste ea.
Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm ciocolata ușor caldă și din nou omogenizăm compoziția.
Înlăturăm mixerul și folosim o spatulă de acum înainte.
Încorporăm nuca măcinată grosier, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.
Încorporăm, treptat, făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul, omogenizăm compoziția și o întindem uniform în tava tapetată cu hârtie de copt. Pereții formei de copt îi ungem ușor cu puțin ulei.
Coacem blatul cu ciocolată amăruie pentru 40 de minute, la 180 de grade, dar pentru siguranță, facem și testul cu scobitoarea.
După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor pentru 5 minute cu ușa întredeschisă, apoi îl lăsăm să se tempereze în forma de copt, pentru alte 5 minute.
Desfacem cu grijă pereții detașabili.

Preparăm siropul pentru prăjitura Mărțișor cu duo ciocolată și jeleu de caise

Punem într-un ibric, pe foc, zahărul la caramelizat și amestecăm până se topește.
Adăugăm apa și lăsăm siropul pe foc, până se topește tot zahărul care se întărește la contactul cu apa rece.
Lăsăm, apoi, siropul să se răcească.
 Dacă vă place prăjitura mai însiropată, preparați mai mult sirop.
Eu am vrut doar să fie ușor umedă, nu am însiropat-o ca pe tort.

Preparare cremă de ciocolată albă

Punem smântâna într-un vas cu pereți dubli, la foc mic și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere.
În alt vas, dar nu pe foc, rupem ciocolata în bucăți mici.
Adăugăm smântâna peste ea și amestecăm intens până se topește toată ciocolata și compoziția este omogenă. Adăugăm și esența și omogenizăm din nou.
Dăm compoziția la rece, mai întâi în cămară, apoi la frigider, iar când este bine răcită, o mixăm până devine cremoasă.
Încorporăm, apoi, mascarponele și zahărul vanilat și adăugăm un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
Dăm crema la rece pentru 10-15 minute, înainte de a decora prăjitura cu ea.

Preparare jeleu de caise

Punem gemul de caise într-un vas, pe foc și adăugăm peste el, amidonul diluat în puțină apă.
Amestecăm intens, până când compoziția se îngroașă, apoi stingem focul și adăugăm esența.

Asamblare Prăjitura Mărțișor cu duo ciocolată și jeleu de caise

Însiropăm blatul rece cu siropul, de asemeni, rece și îl lăsăm câteva minute să se hidrateze.
Întindem, apoi, în strat uniform, jeleul de caise ușor cald și îl lăsăm să se răcească.
Dacă vrem să avem un jeleu fin, îl trecem prin sită. Eu l-am lăsat așa, pentru că gemul meu a avut și bucăți mai mari de caise prin el și am vrut să se simtă prin prăjitură.
Punem crema de ciocolată albă într-un posh cu dui și decorăm prăjitura, creând rotocoale sau trandafiri.
Dăm apoi, prăjitura la rece, cel puțin o oră, înainte de a o porționa.
Mie îmi plac în mod deosebit prăjiturile în care combin cele trei gusturi: dulce, amărui și acrișor!
Sper să vă placă și vouă și să vă inspire rețeta mea!
Vă doresc o primăvară frumoasă!

O delicioasă prăjitură, tot special pentru mărțișor, găsiți și pe blogul prietenei mele – Laura’s sweets.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive