Pentru că mi s-a cerut adesea o rețetă separată de foi pentru cremșnit, vă voi împărtăși rețeta mea preferată.

Spun rețeta preferată, pentru că obișnuiesc să fac mai multe tipuri de aluat pentru foi, însă acesta fiind cu iaurt, chiar este preferatul meu.

Foile se frăgezesc foarte repede, așa că nu mai trebuie să aștept ore întregi până porționez prăjitura.

Și pentru că rețeta este despre foi pentru cremșnit, nu le-am lăsat neumplute, dar am ales o cremă rapidă, pe cea de la Dr. Oetker, care este foarte gustoasă, de altfel.

Ingrediente

  • Aluat de foi pentru cremșnit( 2 foi de 23/36 cm):
  • 250 g făină + extra pentru înfăinat
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri iaurt cremos
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 1 lingură oțet
  • 1 praf de sare
  • Pentru uns:
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g făină
  • Pentru umplut:
  • 1 cutie mix pentru cremă fără fierbere Dr. Oetker
  • 250 g mascarpone
  • 1 praf de sare

Porții: 16-20

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de preparare: 10 minute

Mod de preparare

Pregătim aluatul de foi pentru cremșnit

Punem într-un vas gălbenușurile, un praf de sare, untul moale, iaurtul și oțetul.
Le amestecăm până la omogenizare, apoi cernem, treptat, făina deasupra și o încorporăm în compoziție.
Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa înfăinată, până când nu va mai fi lipicios.
Nu trebuie să fie foarte ferm, adăugăm făină doar până când aluatul nu se mai lipește.
Pentru uns, amestecăm untul moale, ținut cel puțin 30 de minute la temperatura camerei, cu făina.
Cernem făina, treptat, peste unt și amestecăm cu ajutorul degetelor, până se formează un aluat moale.
Puteți folosi mixerul pentru aluaturi, dar eu prefer să le frământ la mână, să am controlul făinii.

Asamblare și coacere foi pentru cremșnit

Înfăinăm bine masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, pe care, de asemeni, îl înfăinăm.
Ungem aluatul cu 2/3 din compoziția de unt cu făină, cât mai uniform.
Apoi împăturim aluatul în trei, așa încât să avem trei straturi, iar între ele compoziția de unt cu făină.
Aducem partea din dreapta aluatului până acoperim 2/3 din aluat, apoi aducem și partea din stânga peste pachetul format( a se vedea și pozele că se înțelege mai bine).
Presăm ușor cu mâinile, aluatul astfel împăturit și îl ungem din nou cu restul de compoziție.
Din nou îl împachetăm în trei, îl acoperim cu folie și îl dăm la rece pentru 30 de minute, sau până când se întărește compoziția din interior.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în două părți, nu chiar egale.
Eu las mai mult la foaia pe care o pun la baza cremșnitului și mai puțin la cea de deasupra, de obicei.
Dar nu este o regulă, se poate împărți aluatul în mod egal.
Întindem prima parte de aluat pe dosul tăvii( 23/36 cm), unsă cu puțin unt sau ulei și pudrată cu făină.
Coacem foaia de aluat pentru cremșnit la 180 de grade, pentru 3-5 minute.
La fel procedăm și cu a doua foaie.
Lăsăm foile să se răcească complet, înainte de a le umple cu cremă.
Eu le-am umplut cu cremă pentru cremșnit de la Dr. Oetker, preparată conform instrucțiunilor, apoi am adăugat și mascarpone.
Sper să vă placă rețeta mea de foi pentru cremșnit și să o testați!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive