Este pur și simplu minunat un astfel de cozonac leopard cu nucă și cacao!

Gust bun, aspect plăcut și chiar nu e deloc greu de făcut, doar puțin meticulos!

Este o rețetă de cozonac în care am inclus câteva ingrediente pentru prăjituri de la Dr. Oetker.

Și este preparată în mod special, pentru minunata campanie „Bucuria de a împărți ceva bun”.

Eu împărtășesc cu voi această rețetă de Cozonac leopard cu nucă și cacao, apoi vă invit să vă alăturați campaniei, pregătind și voi o rețetă proprie de cozonac, sau chiar inspirată după rețeta mea.

Apoi fotografiați cozonacul alături de ingredientele de la Dr. Oetker folosite și postați fotografia, într-un comentariu la concursul lansat de mine pe pagina de facebook Merișor și rețetele ei și premiat de cei de la Dr. Oetker.

Premiul va consta într-un pachet de ustensile pentru prăjiturit care va conține: carte de rețete, tavă de copt, formă de copt, 6 forme de tort, un cântar de bucătărie electronic, o cutie retro de ținut arome și pliculețe.

Mai multe detalii veți găsi pe pagina de facebook a blogului meu, unde se va desfășura această provocare.

Dintre ingredientele de la Dr. Oetker, nu puține de altfel, folosite de mine la acest cozonac, mi-au plăcut în mod deosebit cacaua neagră, coaja de lămâie Finesse și esența de rom, pe care vă invit să le testați și voi.

Sunt perfecte și desăvârșesc gustul cozonacului!

Recomand, cu mare drag și rețeta de Cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci, dar găsiți mai multe rețete pe blog, în secțiunea Dulciuri, categoria Cozonac și pască!

Ingrediente

  • Pentru aluat de cozonac leopard:
  • 500 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 125 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 10 g drojdie uscată – Dr. Oetker
  • coajă rasă de lămâie – Finesse Dr. Oetker
  • 15 g cacao neagră -Dr. Oetker
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe esență naturală de lămâie siciliană – Dr. Oetker
  • 1 linguriță esență de rom – Dr. Oetker
  • Pentru umplutura de cacao cu nucă:
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 30 g pesmet
  • 3 albușuri
  • 20 g cacao neagră – Dr. Oetker
  • 1 vârf linguriță sare
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe esență de rom – Dr. Oetker
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1/2 linguriță lapte
  • zahăr tos pentru pudrat

Mod de preparare

Preparăm aluatul pentru cozonac leopard cu nucă și cacao

Aducem toate ingredientele la temperatura camerei.
Într-un vas încăpător, cernem făina de două ori pentru a fi aerată și facem o adâncitură la mijlocul ei.
Adăugăm acolo drojdia uscată și o lingură de zahăr.
Încălzim laptele și turnăm puțin peste drojdie și zahăr, le amestecăm bine, apoi acoperim vasul și îl lăsăm așa 10 minute, să se dezvolte maiaua.
Între timp, încălzim și uleiul, topim zahărul în laptele cald, iar gălbenușurile le frecăm cu sare pentru a li se intensifica culoarea.
Le diluăm, apoi cu laptele călduț și adăugăm esența de lămâie și coaja rasă de lămâie.
Peste maiaua dezvoltată adăugăm, treptat și alternativ, compoziția de gălbenușuri cu lapte și uleiul încălzit.
Amestecăm bine totul, încorporând și făina.
Păstrăm cam 1/4 din ulei pentru la final.
Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl frământăm mai întâi în vas, apoi pe masa unsă cu ulei.
Împărțim aluatul pe jumătate.
Una din jumătăți o mai împărțim odată pe jumate și o parte o mai frământăm adăugând cacaua, esența de rom și puțin ulei.
Punem cele trei părți de aluat în vase separate, le acoperim cu multe ștergare de bucătărie și le lăsăm la dospit pentru 60 de minute.

Preparăm umplutura pentru Cozonac leopard cu nucă și cacao

Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă.
Adăugăm zahărul, mixând în continuare, apoi nuca măcinată fin și amestecată cu pesmetul și cacaua.
Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm esența și nuca măcinată grosier și din nou omogenizăm.
Am ales să pun și pesmet în compoziție pentru a nu se dezvolta prea mult bezeaua, în timpul tratamentului termic și să se crape aluaturile.

Asamblare Cozonac leopard cu nucă și cacao

După ce aluaturile s-au dospit, împărțim aluatul cu cacao și pe cel alb, mic, în câte 7 părți aproximativ egale.
Așezăm una lângă alta, câte o parte albă și una neagă, pe masa unsă.
Le întindem cu sucitorul în mod egal ca lungime, cât dimensiunea tăvii de copt.
Pe marginea aluatului alb întindem un rând din umplutura de cacao cu nucă.
Apoi rulăm cele două aluaturi, pornind de marginea cu umplutură și culminând cu aluatul negru.
Procedăm la fel și cu celelalte părți de aluaturi albe și negre.
După ce am realizat cele 7 rulouri, împărțim și partea de aluat mare în 8 părți.
Întindem, pe rând, 7 părți de aluat, în foi subțiri și de lungimea tăvii de copt.
Așezăm la câte un capăt al celor 7 foi, câte un rulou realizat anterior și le rulăm din nou.
Le așezăm unul peste altul, în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt.
La baza tăvii au încăput 3 rulouri, iar peste acestea celelalte patru, tava mea fiind trapezoidală.
Acoperim tava cu ștergarele de bucătărie și lăsăm rulourile de aluat să se dezvolte, pentru 45-50 de minute, sau chiar o oră.

Finisare și coacere Cozonac leopard cu nucă și cacao

Partea a opta de aluat, o vom întinde într-o foaie subțire și acoperim cu ea rulourile de deasupra, pentru a uniformiza cozonacul.
Facem asta înainte de a introduce tava în cuptor.
Ungem cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și coacem cozonacul la 175 de grade, pentru 45-50 de minute, sau în funcție de cum ne cunoaștem cuptorul.
Nu ungem de la început cu tot gălbenușul, ci mai păstrăm pentru la final puțin, când vom unge din nou cozonacul și vom presăra zahărul tos deasupra.
Eu fac asta după ce sting focul, dar apoi mai las cozonacul în cuptor, cu focul stins, 6-8 minute.
Lăsăm cozonacul să se răcească treptat, în tavă și abia după ce este răcit îl vom scoate, pentru a nu se deforma.
Bine, noi întotdeauna un colț îl devorăm cald, sau chiar un cozonac, atunci când fac mai mulți.
Însă atunci când îl tai sau rupi cald, ai senzația că e necopt, dar tot bun este.
Tava mea a fost una mare, de aceea am copt doar un cozonac, dar din cantitatea aceasta de aluat, ar fi ieșit doi în tăvi mai mici.

Sursa mea de inspirație AdyGio Kitchen.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics


Privacy Preference Center

Necesare

Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.

SESS#, __cfduid, CookieConsent, __cfduid
SESS#
__cfduid
CookieConsent
__cfduid

Preferințe

Cookie-urile de preferinţă permit unui site să îşi amintească informaţii care se modifică după modul în care se comportă sau arată site-ul, precum limba dvs. preferată sau regiunea în care vă aflaţi.

UID
UID

Statistici

Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.

@@History/@@scroll|#, _ga [x2], _gat [x2], _gid [x2], d
_ga [x2], _gat [x2], _gid [x2]
d

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?