Pentru că am avut albușuri rămase de la sărbători, am preparat cu ele o delicioasă Prăjitură din albușuri cu ciocolată și cremă caramel.

Blatul este ușor aerat, dulce-amărui și l-am însiropat  cu un sirop aromat cu esență de rom.

Iar crema este o budincă din amidon cu lapte, amestecată cu caramel condensat  și mascarpone, o nebunie.

Tot la categoria ”Prăjituri din albușuri”, mai găsiți pe blog și Prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos, sau minunata Prăjitură cu aluat fraged și blat de albușuri cu ciocolată și ananas.

Dacă nu dispuneți doar de albușuri și vreți să preparați prăjitura, gălbenușurile se pot include în budinca de amidon cu lapte, de la început.

Ingrediente

  • Pentru blat din albușuri cu ciocolată:
  • 8 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 250 g unt cu 82 % grăsime
  • 1 praf de sare
  • 200 g făină
  • 5 g praf de copt
  • Pentru însiropat:
  • 200 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de rom
  • Pentru cremă caramel:
  • 500 ml lapte
  • 50 g amidon Gustin de la Dr. Oetker
  • 50 g zahăr
  • 250 g mascarpone
  • 397 g cremă de caramel condensat
  • 1 praf de sare
  • puțină ciocolată duo pentru decor

Porții: Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 26/26 cm

Mod de preparare

Preparăm blatul pentru Prăjitură din albușuri cu ciocolată și cremă caramel

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Topim, mai întâi, ciocolata împreună cu untul, la bain marie și amestecăm continuu, până se omogenizează.  Lăsăm compoziția să se tempereze ușor.
Albușurile, ținute la temperatura camerei și presărate cu puțină sare, se mixează până devin spumoase.
Se adaugă, treptat, zahărul și se mixează în continuare, până când bezeaua devine foarte fermă.
Adăugăm, apoi, compoziția de ciocolată, ușor fierbinte și mixăm intens, până totul se omogenizează.
Cernem făina împreună cu praful de copt și încorporăm, treptat, amestecul rezultat, în compoziția de albușuri cu ciocolată.
Amestecăm încet, folosind o paletă, de data aceasta, pentru a obține o compoziție ușor aerată.
Tapetăm tava, la bază, cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină.
Întindem compoziția de albușuri cu ciocolată în tavă, o nivelăm bine și dăm tava la cuptor, pentru 35 de minute.
Facem, totuși și testul cu scobitoarea în ultimele 5 minute, să ne asigurăm că este blatul copt.
Lăsăm apoi blatul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl transferăm pe un platou și îl lăsăm să se răcească definitiv.
Îl însiropăm cu un sirop rece, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugată la final esența de rom.

Preparăm crema pentru Prăjitură din albușuri cu ciocolată și cremă caramel

Cât timp blatul de albușuri cu ciocolată se coace, preparăm crema.
Amestecăm amidonul cu zahărul, un praf de sare și 100 ml lapte rece.
Restul de lapte îl punem la fiert și îl adăugăm, treptat, peste compoziția cu amidon.
Amestecăm intens, până la omogenizare, apoi fierbem compoziția la foc mediu, amestecând continuu pe tot parcursul fierberii.
Vom obține o budincă consistentă, pe care o acoperim cu folie și o lăsăm să se răcească.
După ce s-a răcit complet, introducem mixerul în ea și încorporăm caramelul condensat și mascarponele.
Punem crema în săculețul unui posh cu dui și decorăm cu ea blatul din albușuri cu ciocolată însiropat.
Deasupra, radem niște ciocolată și dăm prăjitura la rece până în momentul servirii.
A ieșit chiar delicioasă această Prăjitură din albușuri cu ciocolată și cremă caramel, v-o recomand cu drag!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive