Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi

de Maria Udrea
2885 vizualizări
Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi

Ce poate fi mai bun, pentru un prânz în familie, decât niște Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi cu iaurt?

Ador, mai ales, combinația de cartofi cu sos de usturoi și iaurt, aș mânca de nu m-aș mai opri. Copănelele de pui le las altora. 😀

Cu sare și piper, praf de rozmarin și boia de ardei, în unt cu ulei de măsline, iar printre cartofi și copănele, frunze de busuioc și căței de usturoi.

Sună bine nu-i așa? Gata, am spus rețeta! 🙂

Iar sosul de usturoi cu cremă de brânză și iaurt este demențial!

De cele mai multe ori prepar acest Sos de iaurt cu usturoi și castraveți, dar de data aceasta am ales varianta cu cremă de bânză.

În mod deosebit ne place și acest Sos de usturoi cu roșii și verdeață, mai ales vara, cu roșii din grădină bine coapte!

Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoiCopănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoiCopănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi

Ingrediente

  • 2 kg copănele de pui
  • 2 kg cartofi noi
  • 2 lingurițe de sare fină
  • 1 linguriță de piper
  • 2 lingurițe boia de ardei dulce
  • 1 linguriță praf de rozmarin
  • frunze de busuioc
  • 100 g unt
  • 30 ml ulei de măsline
  • Pentru sos de usturoi cu iaurt:
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 250 g cremă de brânză cu castraveți
  • 400 ml iaurt de băut
  • 1/2 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel

Mod de preparare

Pregătim ingredientele pentru Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi.

Clătim bine copănelele, apoi le tamponăm cu prosoape absorbante.
Chiar dacă se spune că nu este bine să clătim carnea, eu nu pot să o las așa…
Spălăm cartofii bine cu buretele de vase și îi lăsăm în coajă.
Îi tamponăm și pe aceștia cu prosoape absorbante.
Într-un bol, amestecăm bine condimentele.
Curățăm usturoiul, rupem frunzele de busuioc și le clătim cu apă rece.

Cum preparăm delicioasele Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi!

Ungem o tavă încăpătoare cu unt moale.
Așezăm copănelele și cartofii în ea, alternativ.
Presărăm jumătate din condimente peste ingrediente, apoi le întoarcem pe partea cealaltă și presărăm restul de condimente.
Adăugăm printre cartofi și copănele frunze de busuioc și usturoi.
Stropim apoi ingredientele cu ulei de măsline.
Acoperim tava cu folie de aluminiu, pe care o înțepăm cu furculița în 3-4 locuri și dăm tava la cuptor pentru o oră, la 175 de grade.
După acest interval, scoatem tava, înlăturăm folia și o dăm din nou la cuptor pentru 30 de minute, la 200 de grade, pentru a se rumeni ingredientele frumos.
Avem grjă ca spre final să le întoarcem și pe cealaltă parte, pentru a se rumeni uniform.

Preparare sos de usturoi cu iaurt

Curățăm usturoiul și îl punem în mojar.
Presărăm sare grunjoasă peste el și îl pisăm bine.
Adăugăm uleiul de măsline și îl frecăm ca pentru mujdei.
Îl amestecăm, apoi, cu crema de brânză și iaurtul și îi potrivim gustul cu sare, dacă mai este nevoie.
La final, tocăm verdeața și o adăugăm în sos.
Servim deliciosul sos de usturoi cu cartofii și copănelele de pui, calde.
Să vă fie de folos!
Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi
Copănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoiCopănele cu cartofi noi la cuptor și sos de usturoi

O sursă bună de inspirație pentru mai multe rețete este site-ul Chefi la cuțite.

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: