Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao

de Maria Udrea
1944 vizualizări
Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao

Pentru că mai aveam niște caramel condensat cu cacao și niște pișcoturi duo, m-am gândit să prepar această minunată Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao!

Chiar a ieșit o prăjitură delicioasă, mai ales că am adăugat și multă nucă, așa cum îi stă bine unei prăjituri!

O prăjitură asemănătoare este și „Prăjitura cu pișcoturi încorporate în blat de cacao”.

Dar foarte bună și aspectuoasă este și cea pișcoturi în cremă „Prăjitura Armonia gustului”.

Vi le recomand cu mare drag și toată încrederea, pe toate trei!

Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacaoPrăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacaoPrăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru blat:
  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 125 g făină
  • 2 lingurițe esență de portocale
  • 400 g pișcoturi bicolore
  • 200 g nucă
  • Pentru sirop:
  • 500 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 38 ml esență de portocale
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 1 praf de sare
  • 370 g caramel condensat cu cacao
  • 250 g mascarpone
  • fulgi de ciocolată pentru decor

[/ingredients]

Timp de preparare: 60 minute

Porții: 24

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregătim blatul pentru Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 4 gălbenușuri, pentru a le folosi la cremă.
Presărăm un praf de sare peste albușuri, apoi adăugăm, treptat zahărul, pe care îl transformăm în zahăr pudră.
Se mixează mai bine bezeaua de albușuri dacă zahărul este pudră.
După ce bezeaua devine fermă, scoatem mixerul și introducem o spatulă.
Încorporăm mai întâi gălbenușurile, apoi uleiul și la final făina, adăugate treptat și amestecând ușor cu mișcări circulare, de jos în sus.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem nuca mărunțită pe toată baza ei.
Tăiem nuca mai mărunt, pentru a se putea porționa prăjitura frumos, la final.
Peste nucă, întindem compoziția de blat, apoi așezăm peste ea, pe două rânduri, pișcoturile bicolore.
Împingem pișcoturile în aluat și le acoperim cu acesta, apoi coacem blatul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Lăsăm prăjitura să se tempereze 10 minute în tavă, apoi o răsturnăm pe un platou.

Preparare sirop

Punem apa cu zahărul pe foc și amestecăm până când zahărul este topit.
Stingem focul, lăsăm siropul să se tempereze 5-6 minute și adăugăm esența.
Amestecăm intens și lăsăm siropul să se răcească complet, apoi însiropăm cu el blatul de Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao, răcit.

Preparare cremă pentru Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao

Frecăm gălbenușurile mai întâi cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până devin spumoase.
Le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm amidonul, apoi restul de lapte și omogenizăm compoziția.
Fierbem crema de gălbenușuri cu amidon până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu în ea.
O acoperim cu folie și o dăm la rece.

Când este bine răcită, o mixăm și încorporăm în ea caramelul condensat cu cacao și mascarponele.

Dăm crema la rece până când și blatul este răcit și însiropat.                                                                                  Porționăm blatul deja însiropat și cu ajutorul unui posh cu dui, creăm alveole din crema cu caramel condensat, deasupra fiecărei porții de prăjitură.

Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacaoPrăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: