Iată cât de simplu pregătim mazăre în saramură la borcan!
Clătim bine boabele de mazăre, le alegem doar pe cele sănătoase, apoi le lăsăm la scurs.
Punem o oală cu apa la fiert. Când începe să fiarbă, adăugăm sarea și amestecăm în apă, până când sarea se topește.
Lăsăm apa să atingă din nou punctul de fierbere și adăugăm mazărea.
Lăsăm mazărea să fiarbă 10 minute, la foc mediu, timp în care înlăturăm spuma care se formează.
Bobul de mazăre trebuie să fie bine pătruns, dar nu foarte înmuiat. Acum, timpul de fierbere depinde și de mazărea folosită, la mine au fost suficiente cele 10 minute. Să nu uităm că procesul de fierbere mai continuă și la cuptor.
Dacă nu utilizați cuptorul, puteți să fierbeți borcanele în vase cu apă pentru 5-6 minute de când apa atinge punctul de fierbere.
Apoi le lăsați în apa fierbinte până se răcesc definitiv.
Cât timp fierbem mazărea, sterilizăm borcanele.
Spălăm bine borcanele, le scurgem, le așezăm într-o tavă cu deschiderea în sus, apoi dăm tava la cuptor pentru 7-8 minute, la 180 de grade.
Borcanele trebuie să fie bine uscate când le scoatem din cuptor și fierbinți.
Cu o spumieră punem boabele de mazăre fierbinți, în borcanele fierbinți, umplând 3/4 din capacitatea lor.
Apoi completăm cu saramura până aproape de filetul borcanelor.
Înfiletăm capacele bine spălate și șterse, așezăm borcanele din nou în tavă și dăm tava la cuptor, cu focul aprins, pentru 5 minute.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv.
Le etichetăm, apoi le trecem în cămară, sau în beci dacă avem.
Eu le țin în cămară, direct pe gresie până se răcorește afară, apoi le mut pe rafturi.
Această mazăre în saramură la borcan se poate păstra până la 2 ani, dacă locul de păstrare este răcoros și dacă borcanele sunt închise ermetic.
Dacă nu aveți un loc răcoros, recomand să adăugați câte o aspirină la fiecare borcan, pisată și diluată în puțină saramură!