Foarte bine va prinde în sezonul rece această mazăre în saramură la borcan, mai ales pentru salate!

Este foarte simplu de preparat, doar cu apă și sare, fără conservant, fără condimente.

Mai prepar pentru iarnă această rețetă de Mazăre cu dovlecei la borcan, care este chiar foarte bună, mai ales în perioadele de post.

Desfac borcanul, încălzesc conținutul până la punctul de fierbere, adaug verdeață și gata masa.

Mai multe rețete de legume conservate pentru iarnă găsiți pe blog la secțiunea „Conserve”.

Ingrediente

  • 3 kg mazăre, boabe
  • 2 l apă
  • 2 linguri sare grunjoasă

Porții: 8 borcane/720 l

Timp de preparare: 30 minute

Mod de preparare

Iată cât de simplu pregătim mazăre în saramură la borcan!

Clătim bine boabele de mazăre, le alegem doar pe cele sănătoase, apoi le lăsăm la scurs.
Punem o oală cu apa la fiert. Când începe să fiarbă, adăugăm sarea și amestecăm în apă, până când sarea se topește.
Lăsăm apa să atingă din nou punctul de fierbere și adăugăm mazărea.
Lăsăm mazărea să fiarbă 10 minute, la foc mediu, timp în care înlăturăm spuma care se formează.
Bobul de mazăre trebuie să fie bine pătruns, dar nu foarte înmuiat. Acum, timpul de fierbere depinde și de mazărea folosită, la mine au fost suficiente cele 10 minute. Să nu uităm că procesul de fierbere mai continuă și la cuptor.
Dacă nu utilizați cuptorul, puteți să fierbeți borcanele în vase cu apă pentru 5-6 minute de când apa atinge punctul de fierbere.
Apoi le lăsați în apa fierbinte până se răcesc definitiv.

Cât timp fierbem mazărea, sterilizăm borcanele.

Spălăm bine borcanele, le scurgem, le așezăm într-o tavă cu deschiderea în sus, apoi dăm tava la cuptor pentru 7-8 minute, la 180 de grade.
Borcanele trebuie să fie bine uscate când le scoatem din cuptor și fierbinți.
Cu o spumieră punem boabele de mazăre fierbinți, în borcanele fierbinți, umplând 3/4 din capacitatea lor.
Apoi completăm cu saramura până aproape de filetul borcanelor.
Înfiletăm capacele bine spălate și șterse, așezăm borcanele din nou în tavă și dăm tava la cuptor, cu focul aprins, pentru 5 minute.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv.
Le etichetăm, apoi le trecem în cămară, sau în beci dacă avem.
Eu le țin în cămară, direct pe gresie până se răcorește afară, apoi le mut pe rafturi.
Această mazăre în saramură la borcan se poate păstra până la 2 ani, dacă locul de păstrare este răcoros și dacă borcanele sunt închise ermetic.
Dacă nu aveți un loc răcoros, recomand să adăugați câte o aspirină la fiecare borcan, pisată și diluată în puțină saramură!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive