Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă, este compusă din foi pe dosul tăvii cu ciocolată neagră și o cremă de vanilie, cu amidon și ciocolată albă.

Preparată cu drag pentru o reîntâlnire cu oameni dragi la „ Picnicul bucătărașilor 2018”, a fost apreciată peste așteptările mele.

Foile cu ciocolată neagră, chiar dacă mi-au dat ceva de furcă la întins, pentru că au fost mai sfărâmicioase, s-au completat perfect cu crema de vanilie cu ciocolată albă.

Și se vor completa și mai bine când le voi combina cu o cremă de lămâie și ciocolată albă!

Ingrediente

  • Pentru 5 foi pe dosul tăvii:
  • 2 ouă medii
  • 250 g ciocolată neagră cu 75% cacao
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • 200 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 linguriță rasă, bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 650 g făină + extra pentru înfăinat
  • 1 praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 1750 ml lapte
  • 150 g amidon de porumb
  • 50 g făină
  • 75 g zahăr cu aromă de vanilie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 250 g ciocolată albă
  • 200 ml frișcă lichidă, vanilată
  • 1 praf sare

Timp de preparare: 60 minute

Porții: 35-40

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

Mod de preparare

Preparare foi pe dosul tăvii cu ciocolată neagră în compoziție.

Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un vas, împreună cu laptele și untul.
Punem vasul pe foc și amestecăm continuu până când ingredientele solide se topesc și compoziția se omogenizează.
Lăsăm compoziția să se răcească.
Mixăm ouăle cu un praf de sare și zahărul, până acestea din urmă sunt diluate.
Diluăm și bicarbonatul în zeama de lămâie.
Cernem 500 g de făină într-un vas și turnăm la centrul ei compoziția de ciocolată, ouăle și bicarbonatul.
Amestecăm bine toate ingredientele și frământăm un aluat ușor sfărâmicios. Mai completăm cu făină până când aluatul nu mai este lipicios.
Acoperim aluatul cu folie și îl dăm la rece pentru 15 minute.
Împărțim aluatul în 5 părți aproximativ egale, pe care le întindem pe dosul tăvii unse și înfăinate și le coacem  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 3-4 minute, fiecare.

Preparare cremă pentru Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă.

Cât timp aluatul stă la odihnit, la frigider, preparăm crema.
Punem frișca lichidă la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere.
Rupem ciocolata în bucăți, o adăugăm peste frișca lichidă, după stingerea focului și amestecăm intens până când ciocolata se topește și compoziția devine omogenă.
Punem într-un vas amidonul cu făina, un praf de sare și zahărul și le amestecăm cu puțin lapte rece.
Restul de lapte îl aducem la punctul de fierbere și îl turnăm, treptat, peste amestecul de mai sus.
Amestecăm intens până se omogenizează compoziția, transferăm vasul pe foc și fierbem crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă și începe să clocotească.
Stingem focul și amestecăm cele două creme cât sunt fierbinți, mai adăugăm puțină esență de vanilie și dăm crema, astfel obținută, la rece, acoperită cu o folie pentru a nu prinde crustă.

Asamblare Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă

Când crema și foile sunt răcite, asamblăm prăjitura.
În interiorul tăvii pe care am copt foile, așezăm prima foaie cu ciocolată neagră și o ungem cu 1/4 din crema de vanilie cu ciocolată albă.
Așezăm a doua foaie cu ciocolată neagră și o presăm ușor peste cremă.
Întindem a doua parte de cremă și tot așa culminând cu ultima foaie de aluat pe care o lăsăm liberă.
Acoperim prăjitura cu folie sau cu hârtie de copt, punem o greutate peste ea și o dăm la rece pentru cel puțin 5-6 ore, sau chiar de pe o zi pe alta.
O porționăm, apoi și o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie.
Este foarte bună prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă, mai ales servită alături de cei dragi!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive