Deoarece predominante în blat sunt merișoarele, iar crema are gust intens de ness, n-am știut cum s-o numesc altfel decât Prăjitura cu merișoare și aromă intensă de ness.

Aveam niște pișcoturi bicolore rămase de la sărbători și niște merișoare confiate și m-am gândit să le combin într-o prăjitură.

Cum crema de ness este una din cremele noastre favorite, de când am descoperit-o, cu ani în urmă, pe bucătăraș.ro,  am preparat-o și pe aceasta și a rezultat o prăjitură de excepție.

Am mai folosit cremă de ness și la Prăjitură cu blaturi de ciocolată și cremă de ness, dar și la minunatul Tort cu cremă de cafea și fructe tropicale, precum și la alte deserturi și a devenit, detașat, una dintre cremele favorite.

Coacăzele tocmai ce le adunasem din grădina mamei și fiind puține, nu prea aveam ce să fac din ele, așa că mi-au decorat frumos prăjitura.

Cine a vrut le-a mâncat, cine nu, le-a dat deoparte.

Ingrediente

  • Pentru blat cu nucă și merișoare:
  • 8 albușuri de ouă medii
  • 175 g zahăr
  • 50 ml lapte
  • 2 lingurițe ness
  • 75 g nucă măcinată
  • 100 g merișoare confiate
  • 75 g făină
  • 1 praf de sare
  • 450 g pișcoturi bicolore
  • 200 ml lapte
  • Pentru crema de ness:
  • 8 gălbenușuri
  • 1 praf de sare
  • 150 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 3 lingurițe ness
  • 3 linguri amidon( 45-50 g)
  • 500 g mascarpone
  • coacăze roșii și negre, pentru decor

Porții: 20-25

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 24/37 cm

Mod de preparare

Preparare blat pentru Prăjitura cu merișoare și aromă intensă de ness.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Peste albușurile separate de gălbenușuri presărăm un praf de sare, apoi le mixăm până devin spumoase.
Adăugăm, treptat, zahărul transformat în pudră și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Diluăm nessul în laptele fierbinte și îl adăugăm peste bezea, opărind-o ușor.
Scoatem mixerul, încorporăm, nuca măcinată, amestecând ușor compoziția cu o spatulă și cu mișcări circulare, de jos în sus.
Apoi încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt, cu aceleași mișcări circulare.
La final, adăugăm merișoarele confiate, ușor hidratate în apă călduță și apoi bine scurse.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și așezăm în ea pișcoturile pe care le trecem mai întâi prin lapte, pentru o fracțiune de secundă. Nu le umezim foarte mult, doar puțin.
Peste pișcoturi întindem blatul cu nucă și merișoare și îl nivelăm.
Dăm tava la cuptor și coacem blatul pentru 35 de minute, la 180 de grade, sau până când trece testul cu scobitoarea.

Preparăm crema de ness

Cât timp blatul se coace, ne ocupăm de delicioasa cremă de ness.
Punem gălbenușurile într-o cratiță cu pereți dubli, presărăm sare peste ele și le mixăm.
Adăugăm zahărul și din nou le mixăm până devin ușor spumoase.
Diluăm amidonul în puțin lapte rece și îl adăugăm peste gălbenușuri.
Omogenizăm compoziția.
Restul de lapte îl încălzim ușor și diluăm nessul în el.
Apoi îl adăugăm, treptat, peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm intens cu un tel în formă de pară, sau cu mixerul, până la omogenizare.
Punem vasul la foc mic spre mediu și fierbem crema amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
O acoperim, apoi, cu folie direct peste suprafața ei și o lăsăm la loc răcoros până se răcește complet.
O mixăm, apoi, cu mascarponele.
Dacă vă place crema mai dulce, puteți să mixați mascarponele cu puțin zahăr pudră, înainte de a-l încorpora în cremă.
Dăm crema la rece pentru 10-15 minute, înainte de a decora prăjitura, pentru a deveni mai fermă, deoarece se mai înmoaie în timp ce o mixăm.

Asamblare Prăjitura cu merișoare și aromă intensă de ness

Când blatul este complet rece, la fel și crema, asamblăm prăjitura.
Porționăm blatul răcit în forme dreptunghiulare, așa încât să se vadă frumos câte două pișcoturi pe porție, la capetele unde acestea se văd frumos.
Dacă doriți, puteți să însiropați ușor blatul. Mie nu mi s-a părut necesar la această prăjitură, cu toate că îmi plac în mod deosebit prăjiturile însiropate.
Punem crema în săculețul unui posh cu dui și creăm alveole deasupra fiecărei porții de prăjitură.
Deasupra așezăm, pentru aspect, chiorchini de coacăze roșii și negre.
Lăsăm și frunzulițele că sunt mai de efect așa cu totul.
Servim prăjitura cu merișoare și aromă intensă de ness, cu mare poftă, alături de cei dragi.
Sper să vă placă și să vă fie rețeta de folos!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive