Dacă tot este sezonul caiselor coapte, am profitat de aroma și culoarea lor într-un delicios ștrudel cu caise și aluat foietaj de casă.

Dulce-acrișor, așa cum îmi place mie, cu multe caise care și-au păstrat frumos culoarea, te îmbie să-l savurezi rapid.

Următorul va fi cu vișine, cât de curând, că prea bune ies așa cu aluat de casă.

Am mai prezentat pe blog rețete de aluat foietaj de casă, dar cum îmi place să jonglez cu ingredientele, acesta este ușor diferit.

Îmi plac mult aluaturile preparate în casă, precum acest aluat de tartă, sau aluaturile pentru foi pe dosul tăvii.

Satisfacția este maximă când totul este preparat în casă, iar gustul pe măsură!

Ingrediente

  • Pentru aluat foietaj de casă:
  • 350 g făină
  • 1 ou
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 150 ml apă minerală
  • 1 praf sare
  • 1 praf bicarbonat de sodiu
  • Pentru uns:
  • 150 g unt
  • 100 g făină
  • Pentru umplutură:
  • 800 g caise fără sâmburi
  • 100 g zahăr cu aromă de vanilie
  • 1 lingură amidon
  • zahăr pudră, pentru decor

Porții: 2 ștrudele x 7 porții

Timp de preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

Mod de preparare

Preparare aluat foietaj de casă.

Cernem făina într-un vas și punem la mijlocul ei oul, un praf de sare și untul tăiat în cuburi.
Frământăm ingredientele cu vârful degetelor, turnând, treptat, apa minerală în care dizolvăm un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu.
Va rezulta un aluat ușor moale, dar nelipicios.
Pentru uns, topim untul, îl lăsăm să se tempereze și adăugăm făina amestecând intens până se omogenizează compoziția.
Întindem aluatul într-o foaie subțire, pe masa înfăinată și ungem jumătate din foaie cu jumătate din compozița de unt cu făină.
Cu ajutorul sucitorului, aducem jumătatea de foaie neunsă peste jumătatea unsă. Rulăm pe sucitor marginea aluatului neuns și o aducem peste marginea unsă, unind bine colțurile.
Ungem iar jumătate din aluatul astfel împachetat cu jumătate din cantitatea de făină cu unt rămasă.
Procedăm la fel aducănd partea neunsă peste cea unsă și mai facem odată operațiunea. Deci, în total, împachetăm aluatul de trei ori.
Acoperim aluatul împachetat cu folie și îl dăm la frigider pentru 30 de minute, pentru a se întări compoziția de unt cu făină.

Pregătim umplutura pentru Ștrudel cu caise și aluat foietaj de casă

Amestecăm jumătățile de caise cu zahărul până acesta se diluează.
Mai presăm cu furculița caisele, pentru a se strivi ușor și a se înmuia, apoi adăugăm o lingură mai cu vârf de amidon.
Lăsăm amestecul de caise cu zahăr și amidon să se odihnească până scoatem aluatul din frigider, timp în care, amidonul va absoarbe din siropul format.

Asamblare și coacere Ștrudel cu caise și aluat foietaj de casă

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în două, la fel și umplutura.
Tăiem din hîrtia de copt două foi de dimensiunea tăvii și întindem, peste ele, două foi de aluat.
Ungem masa de lucru cu ulei și așezăm foaia de hârtie așa încât să stea lipită de masă.
Punem aluatul la mijlocul ei și cu sucitorul înfăinat, întindem aluatul exact cât hârtia de copt.
Așezăm umplutura de caise la mijlocul foii de aluat, longitudinal, apoi crestăm marginile aluatului în fâșii de 1 cm, pe care le împletim deasupra umpluturii.
Transferăm ștrudelul astfel format, cu hârtie cu tot, în tavă.
Procedăm la fel și cu celălalt ștrudel, apoi dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade.
Nu este nevoie să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, pentru că vom pudra ștrudelele cu zahăr, după coacere și răcire.
Lăsăm ștrudelele să se răcească, apoi le pudrăm cu zahăr și le porționăm.
Nouă ne-au plăcut, sper să vă placă și vouă!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive