Este pur și simplu delicioasă o astfel de Plăcintă creață cu brânză sărată, servită ca aperitiv cu dulceață de ardei iuți!

M-a încântat rețeta de când am văzut-o la colegul meu Motănel de pe bucătăraș.ro, căruia îi mulțumesc pentru inspirație.

Dar am avut ocazia să și gust o astfel de plăcintă, în varianta dulce, variantă pe care am și preparat-o ulterior și o voi aduce cât de curând pe blog.

Este ușor asemănătoare cu delicioasa Plăcintă dobrogeană, pe care, dacă nu ați încercat-o, v-o recomand cu toată încrederea.

Ingrediente

  • 400 g aluat pentru foi de plăcintă
  • 400 g brânză de capră, sărată
  • 200 g telemea de vaci, sărată
  • 200 g brânză proaspătă, de vaci
  • 150 g smântână
  • ulei pentru uns foile și tava
  • 6 ouă
  • 1 l lapte
  • dulceață de ardei iuți, pentru servit

Porții: 20

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

Mod de preparare

Pregătim umplutura pentru Plăcintă creață cu brânză sărată.

Dăm brânzeturile sărate pe răzătoare, sau le strivim cu furculița, apoi le amestecăm cu brânza proaspătă de vaci.
Adăugăm smântâna și omogenizăm compoziția.
Adăugăm, apoi, trei ouă și din nou omogenizăm compoziția.
Sare nu mai este cazul să adăugăm, deoarece folosim brânzeturi sărate.
Se pot adăuga ierburi aromate, sau verdețuri proaspete, după preferințe. Eu am preferat-o simplă.

Asamblare și coacere Plăcintă creață cu brânză sărată.

Pornim cuptorul la 200 de grade.
Dezghețăm aluatul de foi pentru plăcintă la temperatura camerei.
Au fost 12 foi în pachet, deci am folosit câte 3 foi odată.
Întindem foile de aluat peste folia cu care sunt împachetate.
Pe un blat de lucru așezăm o foaie și o ungem cu ulei, folosind o pensulă.
Așezăm a doua foaie peste ea, o ungem și pe aceasta cu ulei, apoi așezăm a treia foaie pe care nu o mai ungem.
Peste jumătate din suprafața foilor întindem 1/3 din compoziția de brânză în straturi mai neuniforme.
Peste compoziția de brânză aducem partea de foi simple, le presăm ușor apoi împachetăm totul sub formă de evantai sau de acordeon.
Se așază evantaiul astfel format în tava unsă cu ulei, apoi se procedează în același mod și cu restul foilor de plăcintă.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute, sau până când foile sunt bine rumenite la suprafață.
Între timp, amestecăm bine cele 3 ouă rămase, cu un praf de sare și laptele.
Scoatem tava din cuptor și înțepăm plăcinta cu o furculiță din loc în loc.
Turnăm deasupra compoziția de ouă cu lapte și dăm din nou tava la cuptor pentru 30 de minute, sau până când compoziția este absorbită de plăcintă și suprafața acesteia este frumos rumenită.
Lăsăm, apoi, delicioasa plăcintă creață cu brânză sărată să se tempereze ușor, o porționăm și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Este foarte bună și simplă, dar noi am servit-o cu dulceață de ardei iuți care merge de minune cu brânzeturi sărate.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive