Nu puteam să las sezonul afinelor să treacă fără să pregătesc un astfel de Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine.

Cu cremă de ciocolată albă în două arome, ușor dulce, cremă de afine ușor acrișoară și glazură de ciocolată amăruie, cred că am împăcat toate gusturile.

Eu sunt topită după cremele acrișoare și cele amărui, mai puțin după cele dulci, dar încerc să le combin pe toate pentru a împăca întreaga familie.

Blatul de tort cu cacao, puțin diferit de acest Blat de tort cu cacao – rețeta mea de bază, are o textură densă, care s-a însiropat perfect, devenind ca un burete.

Mai găsiți pe blog și acest Tort cu ciocolată albă și amăruie și afine, în care am ales să includ afinele în crema de ciocolată.

Ingrediente

  • Pentru blat de tort cu cacao:
  • 6 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 30 g cacao
  • 175 g făină
  • 1 praf sare
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 2 lingurițe esență de cafea
  • Pentru sirop:
  • 450 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de cafea
  • Pentru crema de afine:
  • 250 g afine
  • 50 g zahăr
  • 30 ml apă
  • 200 g frișcă lichidă, îndulcită
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 400 g ciocolată albă
  • 300 ml frișcă lichidă vanilată( LaDorna)
  • 1 praf sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • 250 g mascarpone
  • 5 g gelatină
  • Pentru glazură:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 25 g unt
  • 1 linguriță lapte
  • Pentru decor:
  • frunze de mentă
  • cremă de ciocolată
  • afine
  • figurine de ciocolată sub formă de lingurițe

Timp de preparare: 60 minute

Porții: 10-12

Diametrul formei de copt, inimioară: 20 cm

Mod de preparare

Preparare blat de cacao pentru Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare și peste albușuri și peste gălbenușuri.
Mixăm albușurile până se spumează, după care adăugăm, treptat, zahărul transformat în zahăr pudră și zeama de lămâie.
Mixăm în continuare la viteză maximă până când bezeaua devine fermă și rămâne fixată pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers.
Zeama de lămâie și sarea, ajută bezeaua să devină mai fermă.
Înlăturăm mixerul și introducem o spatulă de silicon.
Adăugăm gălbenușurile frecate cu puțină sare și le încorporăm încet în bezea, cu mișcări circulare, de jos în sus.
Urmează uleiul pe care îl încorporăm în compoziție la fel de încet și tot la fel încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu cacaua.
Adăugăm și esența și omogenizăm compoziția.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină.
Întindem compoziția de blat de tort cu cacao în formă și o nivelăm.
Coacem blatul de tort cu cacao la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.

Preparare cremă de afine.

Cât timp se coace blatul de tort, ne ocupăm de crema de afine.
Punem afinele cu zahărul și apa în recipientul unui blender și le transformăm într-un piure.
Punem piureul la foc, pe baie de aburi și amestecăm intens în el până când zahărul se topește și siropul scade consistent, dar nu atât de mult ca la dulceață.
Trecem compoziția prin sită să fie fină și o lăsăm la răcit.
Mixăm, apoi, frișca lichidă, pentru 3/4 din cât am mixa-o în mod normal, adăugăm compoziția de afine și mai mixăm până se omogenizează și devine fermă.
Dăm crema la rece până vom asambla tortul.
Dacă doriți crema mai dulce, o gustați și mai adăugați zahăr pudră.

Preparare cremă de ciocolată albă.

Punem frișca lichidă la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere.
Stingem focul, adăugăm ciocolata ruptă în frișca încălzită și amestecăm intens până când ciocolata este topită și crema omogenizată.
Lăsăm crema la răcit, mai întâi în cămară, apoi în frigider.
Când se răcește bine, o mixăm până devine cremoasă, apoi adăugăm mascarponele și gelatina lichefiată și ușor temperată și omogenizăm rapid crema.
Facem această operație abia după ce blatul de tort se răcește și deja este porționat și însiropat.

Asamblare Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine.

Secționăm blatul de tort în două părți.
Partea de deasupra tortului o vom așeza pe platou și va forma baza tortului, pentru că, de obicei, aceasta este mai neuniformă.
O însiropăm cu 2/3 din siropul rece, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței după stingerea focului și o lăsăm câteva minute pentru a absorbi siropul.
O încercuim cu pereții detașabili ai formei de copt, pe care îi strângem cu clema.
Împărțim crema de ciocolată albă în două, iar într-o parte adăugăm esența de lămâie.
Întindem prima parte de cremă peste blatul de tort și o nivelăm, apoi întindem crema de afine de la frigider.
O nivelăm frumos și pe aceasta și întindem peste ea, restul de cremă de ciocolată albă.
Nu uităm să oprim și pentru decor 1-2 linguri de cremă.
Însiropăm și partea a doua de blat și îl așezăm cu grijă peste ultimul strat de cremă.
Presăm ușor și dăm tortul la rece pentru cel puțin o oră, timp în care cremele vor deveni ferme.
Indicat ar fi să-l lăsăm de seara până dimineața, dar nu știu dacă cineva are răbdare. 😀
Indicat ar fi și blatul de tort să fie preparat cu o zi înainte, pentru a se tăia mai bine, dar timpul nu prea ne mai permite să respectăm aceste indicații….

Preparare glazură de ciocolată neagră și decorare Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine.

Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un vas, la bain marie, împreună cu untul și laptele.
Amestecăm intens până se topesc ingredientele solide și se omogenizează compoziția.
Scoatem tortul de la frigider și întindem rapid glazura de ciocolată, ușor fierbinte, pentru a se dispune frumos și curgător pe pereții tortului.
Lăsăm glazura să se întărească și decorăm deliciosul Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine cu crema oprită, lingurițele de ciocolată, frunze de mentă și afine.
Sper să vă placă și să vă inspire rețeta mea de Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine!

Pentru mai multe rețete de torturi frumoase și delicioase, recomand, cu mare drag și toată încrederea, blogul Laura’s Sweets!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive