Anul acesta, de la atât de multe ploi au fost hribi din belșug prin pădurile din satul meu natal, așa că mi-am permis să pregătesc Tocăniță de hribi cu ceapă la borcan pentru iarnă.

Nu am făcut decât câteva borcănele de tocăniță, dar vor fi un deliciu la iarnă, mai ales în timpul postului.

Oricum, tocănița de hribi este foarte sățioasă, comparativ cu alte tocănițe de ciuperci.

Tocănița de față este asemănătoare cu această Tocăniță de hribi cu ceapă și mărar, preparată anterior, dar lipsește mărarul, pe care îl vom adăuga în timpul servirii.

Iarna, desfacem borcanul, încălzim conținutul, mai asezonăm gustul cu cele necesare și adăugăm mărar.

Va fi cea mai delicioasă conservă, după părerea mea, apoi o va urma această Zacuscă de ghebe, pe care sper să o pregătesc și anul acesta.

Ingrediente

  • 3 kg hribi, curățați de impurități
  • 500 g ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • 300-400 ml ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Pregătim ingredientele pentru Tocăniță de hribi cu ceapă la borcan pentru iarnă

Curățăm hribii de pământ și alte impurități, le rupem cozile și le îndepărtăm razele gălbui, la cei maturi.
Îi spălăm bine în mai multe ape reci și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm cât de mărunt.
Folosim și cozile, dacă sunt curate.
Curățăm ceapa și o tocăm solzișori.

Preparare Tocăniță de hribi cu ceapă la borcan pentru iarnă

Punem uleiul la încins, într-un vas cu pereții dubli.
Adăugăm ceapa și o călim până începe să-și schimbe culoarea.
Apoi, adăugăm hribii și îi amestecăm bine cu ceapa.
Lăsăm tocănița de hribi să se prepare la foc mic, amestecând în ea din când în când să nu se lipească.
Dacă se îngroașă și totuși hribii nu sunt bine pătrunși, vom mai adăuga ulei.
Nu vom adăuga apă la această tocăniță, doar ulei, chiar dacă ni se va părea mai mult.
Acesta poate fi scurs în timpul servirii.
În plus, uleiul se va ridica la suprafață în borcane și va crea o barieră termică, iar hribii nu se vor altera pe parcurs.
Aproximativ 2 ore și 30 de minute am tot amestecat în tocănița de hribi, iar spre final, cam cu 10-15 minute înainte de stingerea focului, adăugăm usturoiul răzuit și potrivim gustul de sare și piper.
Trebuie amestecat destul de des, pentru că, indiferent de vas, tinde să se lipească de pereți, pentru că are o consistență groasă.
Atunci când uleiul se ridică la suprafață, vom ști că este bine gătită delicioasa Tocăniță de hribi cu ceapă.
Cu 10 minute înainte de stingerea focului pornim cuptorul la 180 de grade și sterilizăm borcanele spălate și bine scurse, așezate într-o tavă cu deschiderea în sus.
Umplem borcanele fierbinți cu tocănița de hribi, de asemeni, fierbinte și înfiletăm imediat capacele.
Le așezăm din nou în tavă și dăm tava la cuptor cu focul aprins pentru 5 minute.
Apoi, după stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi când se vor răci.
Le etichetăm și le trecem în cămară, la loc umbros și răcoros.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de Tocăniță de hribi cu ceapă la borcan pentru iarnă!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive