Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată

de Maria Udrea
11647 vizualizări
Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată

Pentru că de curând tata socru a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani, i-am preparat acest Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată.

Cu blat din albușuri cu cacao, cremă de vanilie cu lapte condensat și cremă de ciocolată, a fost chiar un deliciu.

Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolatăTort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolatăTort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolatăTort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată

Blatul de albușuri cu ciocolată este asemănător cu cel de la această Negresă cu ciocolată și cremă de lămâie, sau la această Negresă din albușuri cu ciocolată și krantz.

Negresă din albușuri cu ciocolată și krantz

Tot pentru o aniversare frumoasă am preparat mai demult acest Tort aniversar cu nuci și dulce de leche, pe care îl recomand cu mare drag!

Tort aniversar

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru blat:
  • 6 albușuri
  • 125 g zahăr
  • 100 g nucă măcinată fin
  • 100 g făină
  • 200 g ciocolată amăruie(74%)
  • 200 g unt(82%)
  • un praf sare
  • 5 g praf de copt
  • 1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Pentru sirop:
  • 450 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de rom
  • Pentru crema de vanilie:
  • 6 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 3 lingurițe esență de vanilie
  • 1 l lapte
  • 75 g amidon
  • 25 g făină
  • 1 praf de sare
  • 300 g unt cu 82% grăsime
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 400 g ciocolată amăruie
  • 400 ml frișcă lichidă, îndulcită
  • 1 praf de sare
  • 250 g mascarpone
  • 2 lingurițe esență de rom
  • flori din pastă de zahăr pentru decor
  • 14 pișcoturi cu cacao

[/ingredients]

Timp de preparare: 80 minute

Porții: 16

Diametrul formei de copt: 24 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Preparăm blatul pentru Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Topim la bain marie, ciocolata ruptă în bucăți, împreună cu untul.
Amestecăm până omogenizăm bine compoziția, apoi o lăsăm să se tempereze până preparăm bezeaua.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste ele.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și din nou mixăm până obținem o bezea fermă.
Încorporăm bezeaua în compoziția de ciocolată, folosindu-ne de o spatulă.
Încorporăm, treptat, nuca măcinată, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, apoi făina cernută împreună cu praful de copt.
Omogenizăm compoziția după fiecare adaos.
Tapetăm tava cu hârtie de copt la bază, iar pereții îi ungem cu puțin ulei și îi pudrăm cu zahăr pudră.
După cum am mai spus, zahărul de pe pereții tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereți, este mai eficient decât făina(truc deprins de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).
Coacem blatul pentru 30-35 de minute  la 180 de grade, apoi îl lăsăm 10-15 minute să se tempereze în formă.

Preparăm crema de vanilie

Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm făina amestecată cu amidonul.
Restul de lapte îl adăugăm fierbinte peste compoziția de mai sus.
Fierbem crema de vanilie până se îngroașă ca o budincă, apoi stingem focul, adăugăm esența și o acoperim cu folie alimentară.
Dăm crema la rece, iar când este complet răcită, încorporăm în ea untul moale, mixat cu zahărul vanilat.

Preparăm crema de ciocolată amăruie.

Punem frișca la încălzit, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere.
Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm peste frișca încălzită.
Amestecăm intens până se omogenizează crema, apoi adăugăm esența și o dăm la rece.
Când este bine răcită, introducem mixerul în ea și o mixăm până devine cremoasă și încorporăm în ea mascarponele.

Asamblare Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată

Secționăm blatul în două părți, așezăm partea de deasupra pe platou și o înconjurăm cu inelul detașabil de la forma de copt.
O însiropăm cu siropul răcit, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugând la final esența de rom.
Întindem jumătate din crema de vanilie peste blat, apoi așezăm peste aceasta pișcoturile trecute ușor prin sirop.
Întindem restul de cremă, dar oprim și pentru decor puțină, iar deasupra cremei așezăm partea a doua de blat însiropată în prealabil.
Dăm tortul la rece pentru aproximativ o oră, să se așeze bine straturile.
Apoi, îndepărtăm inelul detașabil și decorăm tortul cu crema de ciocolată.
Întindem jumătate din cremă peste tort, iar cu cealaltă jumătate decorăm tortul deasupra cu un posh cu dui, creând trandafiri.
Cu restul de cremă albă scriem ”La mulți ani” și asigurăm suportul pentru trandafirii din pastă de zahăr.
Dăm deliciosul Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată la rece până în momentul servirii.
Tort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolatăTort aniversar cu cremă de vanilie și ciocolată

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: