Pentru că am dispus de mere din belșug în acest sezon și cum am pregătit de multe ori diverse plăcinte cu mere, de data aceasta m-am gândit la o Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao.

Și a ieșit tare bună și aspectuoasă!

Mere caramelizate am folosit și la diverse Plăcinte cu mere și la alte deserturi, cum ar fi acest Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie.

Însă foile fragede cu cacao au dat un gust aparte acestei prăjituri și au făcut-o mai specială.

Ingrediente

  • Pentru foi fragede cu cacao:
  • 1 ou
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g iaurt cremos
  • 100 g zahăr
  • 500 g făină
  • 30 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță sare
  • Pentru merele caramelizate:
  • 1500 g mere curățate
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 50 g amidon
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • zahăr vanilat și scorțișoară pentru decor

Porții: 25

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de preparare: 35 minute

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

Mod de preparare

Pregătim mai întâi merele caramelizate.

Curățăm merele, le dăm pe răzătoare, sau le mărunțim cu un chopper și le punem într-un vas cu pereți dubli.
Mie îmi place să folosesc chopperul pentru că merele se vor mărunți neuniform, rămânând și bucăți mai mari și vor da un aspect mai plăcut prăjiturii.
Adăugăm zahărul și îl amestecăm bine cu merele.
Apoi transferăm vasul pe foc și caramelizăm merele până își schimbă culoarea și se formează sirop.
Stingem focul și adăugăm scorțișoara și untul tăiat în bucăți mici.
Amestecăm intens până când untul se topește și se omogenizează compoziția.
Lăsăm compoziția de mere să se răcească bine, apoi adăugăm amidonul, aproximând cantitatea în funcție de cât sirop se formează.

Pregătim aluatul pentru Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao.

Amestecăm într-un bol, făina cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Adăugăm, apoi, oul, untul rece tăiat în cuburi, iaurtul, zahărul și sarea.
Amestecăm bine toate ingredientele, rezultând un aluat nu foarte ferm și ușor lipicios.
Îl acoperim cu folie și îl dăm la rece pentru 30 de minute, timp în care se va răci și umplutura de mere caramelizate.

Asamblare și coacere Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade cu 10-15 minute înainte de a introduce prăjitura.
Împărțim aluatul în două părți aproximativ egale.
Ungem tava cu grăsime( ulei sau unt) și întindem prima parte de aluat în ea.
Peste aceasta, întindem uniform compoziția de mere.
Partea cealaltă de aluat o întindem mai întâi pe masa înfăinată, apoi o transferăm peste compoziția de mere.
Dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute, sau până când aluatul de deasupra este bine rumenit.
Lăsăm, apoi, delicioasa Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao să se răcească, o decorăm cu zahăr vanilat și scorțișoară și o porționăm.
O servim cu mare poftă, alături de cei dragi.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive