Foarte mult îmi plac deserturile cu pișcoturi și cum este sezonul prunelor, m-am gândit să prepar acest Tiramisu la pahar cu prune în sos caramel, care a ieșit tare bun.

Nu este un Tiramisu clasic cu acea cremă cu ouă ci o adaptare mai simplă cu o cremă de lapte în care am adăugat și ciocolată albă.

Dar prunele în sos caramel au ieșit tare bune, ușor acrișoare și cu aromă de scorțișoară!

Mai am pe blog câteva rețete de Torturi cu pișcoturi, le consider de mare efect.

Și cum mi-a plăcut mult cum arătau pișcoturile în rețeta de Tiramisu a Laurei( Laura’s sweets), am folosit și eu pișcoturi cu cacao și au dat o notă aparte desertului meu.

Ingrediente

  • Pentru 4 porții:
  • 16 pișcoturi cu cacao
  • Pentru sirop:
  • 250 ml cafea la filtru, ușor îndulcită
  • 2 lingurițe lichior amaretto
  • Pentru crema de lapte cu ciocolată albă:
  • 1 l lapte
  • 75 g amidon
  • 200 g ciocolată albă
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare
  • 75 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • Pentru prunele în sosul caramel:
  • 10 prune
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță amidon
  • 25 g unt
  • cacao pentru decor

Mod de preparare

Pregătim mai întâi prunele.

Le spălăm bine și le scurgem, apoi le îndepărtăm sâmburii, le tăiem în felii mai mici și presărăm peste ele, 50 g zahăr și scorțișoara.
Le amestecăm bine și le lăsăm la rece până se formează sirop.
Pregătim crema pentru Tiramisu la pahar cu prune în sos caramel
Amestecăm amidonul cu 3-4 linguri de lapte rece și zahărul, iar restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare.
Când atinge punctul de fierbere, turnăm amidonul și amestecăm intens pentru omogenizare.
Fierbem crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Apoi, stingem focul și încorporăm în crema fierbinte, ciocolata ruptă în bucăți mici și untul tăiat în cuburi.
Amestecăm intens cu un tel până când ingredientele se topesc și crema devine omogenă.
Așezăm peste cremă o folie alimentară, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece, mai întâi în cămară, apoi în frigider.
Între timp pregătim o cafea nu foarte tare și ușor dulce( la 300 ml apă, 2 lingurițe rase cu cafea și una de zahăr).
O lăsăm să se răcească, apoi adăugăm amaretto în ea, sau rom.

Preparare prune în sos caramel.

Când prunele au lăsat suficient sirop( aprox. 200 ml în cazul de față), punem vasul pe foc și amestecăm până se înmoaie ușor prunele.
Diluăm amidonul într-o lingură de sirop rece, pe care avem grijă să-l oprim, apoi îl amestecăm rapid cu prunele de pe foc.
Amestecăm cu grijă, să nu strivim prunele, iar când sosul se îngroașă ușor, adăugăm și untul.
Dăm vasul cu prune în sos caramel la rece.

Asamblare Tiramisu la pahar cu prune în sos caramel

Când avem toate cremele și siropul răcite, asamblăm Tiramisu la pahar cu prune în sos caramel.
Trecem pișcoturile prin sirop, pentru o fracțiune de secundă și le rupem în jumătăți, așezând câte un rând la baza paharelor.
Adăugăm un rând de cremă, cu ajutorul unui posh cu dui,apoi un rând de prune în sos caramel, iar cremă, pișcoturi și la final cremă.
Le decorăm deasupra cu un strat de cacao și le dăm la rece pentru 30 de minute, că este mai bun rece acest desert.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive