În culorile toamnei, cu arome intense de scorțișoară și dovleac, este demențial un astfel de Chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie!

Am preparat decât unul, pentru că mi-a rămas puțin dovleac de la o Plăcintă țărănească cu dovleac și scorțișoară, dar se cere rapid repetat.

Are un gust deosebit și o textură fină, ușor umed la interior, exact așa cum îi stă bine unui desert de toamnă, bun de savurat lângă un ceai cald, o cafea, sau un pahar cu lapte.

Pentru combinație, m-am inspirat de la prietena mea Oana Plăcintă de pe bucătăraș.ro, căreia îi mulțumesc frumos pentru inspirație!

Am mai preparat anterior o Prăjitură cu dovleac și nucă de cocos,  și o Prajitura cu foi in doua culori si dovleac, pe care vi le recomand cu mare drag, că tare bune și aspectuoase au ieșit!

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 100 g făină
  • 50 ml ulei
  • 275 g dovleac plăcintar, ras
  • 1 praf de sare
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • zahăr cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare

Iată cât de simplu preparăm deliciosul Chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie!

Amestecăm, într-un vas cu pereți groși, dovleacul răzuit cu aproximativ 25 g zahăr.
Punem vasul la foc mic și caramelizăm dovleacul până se pătrunde bine, amestecând periodic în el.
La final, adăugăm scorțișoara și lăsăm compoziția de dovleac plăcintar să se răcească.
Dăm ciocolata pe răzătoare, iar nuca o măcinăm grosier, sau o tăiem cu cuțitul.
Când  compoziția de dovleac este răcită, pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri, iar peste albușuri presărăm puțină sare.
Le mixăm, apoi, până devin spumoase și adăugăm, treptat, zahărul, mixând în continuare până se formează o bezea fermă.
Peste dovleacul răcit adăugăm gălbenușurile și uleiul și omogenizăm compoziția.
Adăugăm această compoziție peste bezeaua de albușuri și le mixăm împreună până la omogenizare.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă de acum înainte.
Cernem făina amestecată cu praful de copt deasupra compoziției și o încorporăm amestecând cu spatula de sus în jos, cu mișcări circulare.
În același mod încorporăm ciocolata amăruie. Aici eu am avut și câteva pepite de ciocolată pe care le-am adăugat.
La final încorporăm nuca tăiată grosier și întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coacem deliciosul chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia.
Îl lăsăm să se tempereze în tavă, apoi îl pudrăm cu zahăr și îl porționăm.
Eu spun că este frumos și delicios, dar aștept să-l testați și voi și să-mi împărtășiți părerea!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive