Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

de Maria Udrea
2860 vizualizări
Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

Pentru că ne-a plăcut în mod deosebit rețeta Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie, dar ne-a plăcut și rețeta Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao, m-am gândit la o altfel de combinație și luând câte puțin de la cele două, am pregătit această delicioasă rețetă Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori.

Foarte apreciată a fost, de cei care au savurat-o!

Și nu se prepară greu deloc, dacă sunteți familiarizați cu foile pe dosul tăvii.

Necesită doar puțin mai multă răbdare, mai ales pentru că nu se poate servi imediat ci în câteva ore, iar pofta va fi mare, mare. 🙂

Eu ador rețetele de prăjituri cu foi pe dosul tăvii și am o colecție interesantă pe blog, pe care le puteți vedea cu un click AICI.

Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culoriPrăjitura Trio cu mere și cremă în două culoriPrăjitura Trio cu mere și cremă în două culoriPrăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat de foi pe dosul tăvii:
  • 1 ou mediu
  • 150 g smântână de consum
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 450 g făină
  • 20 g cacao
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru compoziția de mere:
  • 1 kg mere acrișoare
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g unt
  • 1 lingură griș
  • Pentru crema în două culori:

  • 1500 ml lapte
  • 100 g amidon
  • 100 g zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 200 g ciocolată albă
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 500 g mascarpone
  • În plus:
  • 450 g biscuiți petit beurre
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

[/ingredients]

Porții: 25

Timp total de pregătire plus preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

[preparare title=”Mod de preparare”]

Începem cu prepararea cremelor pentru rețeta Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori.

Pentru compoziția de mere, curățăm merele, le trecem prin robot, urmărind să obținem bucățele neuniforme, că dau mai bine ca aspect.
Adăugăm zahărul și transferăm vasul pe foc, amestecând constant în mere să se caramelizeze uniform.
Când sunt bine pătrunse și s-a format sirop, adăugăm scorțișoara, încorporăm untul, adăugăm grișul, amestecăm bine până se omogenizează și stingem focul.
Dăm compoziția de mere la rece.

Pregătim crema în două culori.

Pentru crema în două culori, amestecăm amidonul cu puțin lapte rece, iar restul de lapte îl punem la fiert cu puțină sare.
Când atinge punctul de fierbere, adăugăm zahărul și, în fir subțire, amidonul diluat în laptele rece, amestecând intens pentru omogenizare.
Fierbem crema până se îngroașe ca o budincă, apoi stingem focul și o împărțim în două părți egale.
Într-o parte adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți și esența de vanilie.
În cealaltă parte adăugăm ciocolata neagră și esența de rom.
Amestecăm intens în creme până când ciocolatele sunt topite și cremele omogenizate.
Le lăsăm la rece, după care încorporăm câte 250 g de mascarpone în fiecare.

Preparare foi pe dosul tăvii pentru rețeta Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori.

Cernem 1/2 din cantitatea de făină, într-un vas și o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul.
Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, adăugăm oul și smântâna și omogenizăm amestecul.
Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo amestecul de mai sus, apoi încorporăm făina de pe margini.
Până aici folosim mixerul cu brațele  pentru prăjituri.
Apoi putem folosi brațele pentru aluaturi.
Împărțim compoziția în două părți aproximativ egale.
Într-o parte adăugăm cacaua, esența de rom și făină cât să obținem un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm.
În cealaltă parte adăugăm esența de vanilie și restul de făină, dar la fel trebuie să obținem un aluat nelipicios.
Lăsăm cele două aluaturi la odihnit 15 minute, acoperite cu folie, timp în care preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Apoi, întindem aluaturile, pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Coacem cele două foi pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade, apoi le lăsăm să se răcească.

Iată cum asamblăm Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori!

Așezăm în interiorul tăvii foaia albă și întindem peste ea crema cu ciocolată amăruie.
Nivelăm crema bine și așezăm peste ea un rând de biscuiți.
Peste biscuiți întindem compoziția de mere, iar peste aceasta un alt rând de biscuiți.
Urmează crema cu ciocolată albă și la final foaia de aluat cu cacao.
Acoperim prăjitura cu o folie, punem un tocător peste ea și o dăm la rece pentru 3-4 ore, sau de pe o zi pe alta, dacă avem răbdare.
Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, folosind diverse ustensile pentru decor, niște forme de silicon cu decupaje, în cazul meu.
O porționăm folosind un cuțit cu lamă subțire pe care o trecem prin apă rece la fiecare tăietură.
Nouă ne-a plăcut mult, sper să vă placă și vouă rețeta Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori!
Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

[/preparare]

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

1 comentariu

Mini tortulețe din clătite cu sfeclă roșie - Rețete Merișor 1 martie 2019 - 14:02

[…] crema este una simplă, o cremă de lapte cu amidon la care am adăugat pentru un plus de culoare și gust, puțină dulceață de […]

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: