Ștrudel cu mere și gutui. Desert de toamnă rapid.

de Maria Udrea
2631 vizualizări
Ștrudel cu mere și gutui

Pentru că este perioada gutuilor aromate și a merelor de toamnă, gustoase, m-am gândit să le combin într-un desert de toamnă rapid: Ștrudel cu mere și gutui.

Foarte bun a ieșit, aromele celor două feluri de fructe s-au combinat perfect!

Și l-am preparat rapid cu aluat foietaj, pentru că pofta de desert era prea mare.

Dacă ar fi fost weekend, mi-aș fi preparat și aluatul foietaj, precum în rețeta: Aluat foietaj preparat în casă, sau mai simplu ca în rețeta de Ștrudel cu caise.

Oricum, mă asigur să am în congelator și foietaj din comerț, pentru că îmi place și îl folosesc la diverse preparate rapide, fie deserturi, fie aperitive.

Ștrudel cu mere și gutui

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 450 g aluat foietaj
  • 1 gutuie mare
  • 5 mere
  • 2 linguri zahăr
  • 1 lingură griș
  • 1 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră pentru decor

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Lăsăm aluatul să se decongeleze la temperatura camerei.

Pregătim umplutura pentru Ștrudel cu mere și gutui.

Spălăm fructele și le curățăm de coajă și cotoare, eventual și de zonele alterate, dacă sunt.
Ale mele fiind fructe de la țară, au avut și zone cu mici stricăciuni.
Tăiem fructele în cuburi și le dăm prin robot, având grijă să nu le mărunțim prea rău, ci să lăsăm și bucățele mai mari, că o să ne bucurăm de ele când savurăm deliciosul ștrudel.
Mie nu îmi place să dau fructele pe răzătoare, pentru că nu vreau o umplutură uniformă.
Fructele mele au cântărit împreună, după curățare aproximativ 750 g, dar asta nu este relevant, pentru că puteți opta pentru umplutură mai puțină, sau mai multă.
Adăugăm peste fructele tocate zahărul și scorțișoara și le caramelizăm la foc mediu, până se pătrund și se formează sirop.
Lăsăm compoziția să se tempereze, apoi adăugăm grișul. Pe acesta îl adăugăm în funcție de cât sirop lasă fructele.

Asamblare și coacere Ștrudel cu mere și gutui.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Decupăm o hârtie de copt cât dimensiunea tăvii și întindem aluatul decongelat pe ea.
Eu am folosit o tavă de 23/40 cm.
Cu o racletă specială pentru aluaturi, decupăm aluatul la un capăt.
Așezăm umplutura de mere și gutui la jumătatea aluatului și aducem peste ea mai întâi partea de aluat nedecupată.
Tragem de marginile aluatului să îmbrăcăm bine umplutura cu el.
Peste acesta aducem partea de aluat decupată, pe care o întindem ușor pe laterale, să se vadă decupajele frumos.
Lateralele le introducem pe dedesupt și le presăm bine să se lipească de baza aluatului.
Transferăm hârtia de copt cu ștrudelul în tavă și dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute la 180 de grade, sau până când ștrudelul se rumenește frumos la suprafață.
Îl lăsăm, apoi, să se tempereze, îl porționăm și îl pudrăm cu zahăr.
Este foarte gustos și mai ales aromat! Chiar dacă merele au fost mai multe, predominantă a fost aroma gutuilor, ceea ce l-a făcut mai special.
Ștrudel cu mere și gutuiȘtrudel cu mere și gutui
Ștrudel cu mere și gutui

[/preparare]

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: