Pentru că este perioada gutuilor aromate și a merelor de toamnă, gustoase, m-am gândit să le combin într-un desert de toamnă rapid: Ștrudel cu mere și gutui.

Foarte bun a ieșit, aromele celor două feluri de fructe s-au combinat perfect!

Și l-am preparat rapid cu aluat foietaj, pentru că pofta de desert era prea mare.

Dacă ar fi fost weekend, mi-aș fi preparat și aluatul foietaj, precum în rețeta: Aluat foietaj preparat în casă, sau mai simplu ca în rețeta de Ștrudel cu caise.

Oricum, mă asigur să am în congelator și foietaj din comerț, pentru că îmi place și îl folosesc la diverse preparate rapide, fie deserturi, fie aperitive.

Ingrediente

  • 450 g aluat foietaj
  • 1 gutuie mare
  • 5 mere
  • 2 linguri zahăr
  • 1 lingură griș
  • 1 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Lăsăm aluatul să se decongeleze la temperatura camerei.

Pregătim umplutura pentru Ștrudel cu mere și gutui.

Spălăm fructele și le curățăm de coajă și cotoare, eventual și de zonele alterate, dacă sunt.
Ale mele fiind fructe de la țară, au avut și zone cu mici stricăciuni.
Tăiem fructele în cuburi și le dăm prin robot, având grijă să nu le mărunțim prea rău, ci să lăsăm și bucățele mai mari, că o să ne bucurăm de ele când savurăm deliciosul ștrudel.
Mie nu îmi place să dau fructele pe răzătoare, pentru că nu vreau o umplutură uniformă.
Fructele mele au cântărit împreună, după curățare aproximativ 750 g, dar asta nu este relevant, pentru că puteți opta pentru umplutură mai puțină, sau mai multă.
Adăugăm peste fructele tocate zahărul și scorțișoara și le caramelizăm la foc mediu, până se pătrund și se formează sirop.
Lăsăm compoziția să se tempereze, apoi adăugăm grișul. Pe acesta îl adăugăm în funcție de cât sirop lasă fructele.

Asamblare și coacere Ștrudel cu mere și gutui.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Decupăm o hârtie de copt cât dimensiunea tăvii și întindem aluatul decongelat pe ea.
Eu am folosit o tavă de 23/40 cm.
Cu o racletă specială pentru aluaturi, decupăm aluatul la un capăt.
Așezăm umplutura de mere și gutui la jumătatea aluatului și aducem peste ea mai întâi partea de aluat nedecupată.
Tragem de marginile aluatului să îmbrăcăm bine umplutura cu el.
Peste acesta aducem partea de aluat decupată, pe care o întindem ușor pe laterale, să se vadă decupajele frumos.
Lateralele le introducem pe dedesupt și le presăm bine să se lipească de baza aluatului.
Transferăm hârtia de copt cu ștrudelul în tavă și dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute la 180 de grade, sau până când ștrudelul se rumenește frumos la suprafață.
Îl lăsăm, apoi, să se tempereze, îl porționăm și îl pudrăm cu zahăr.
Este foarte gustos și mai ales aromat! Chiar dacă merele au fost mai multe, predominantă a fost aroma gutuilor, ceea ce l-a făcut mai special.

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive