Pot să spun despre această Zacuscă de ciuperci combinate cu ardei copt și vinete că a ieșit o bunătate, altceva decât am preparat până acum.

Cu multe ciuperci de pădure: gălbiori, hribi, bureți iuți, crăițe sau roinițe, la care am adăugat și ciuperci champignon, nu putea să iasă altfel decât delicioasă.

Este prima dată când fac zacuscă cu ciuperci de pădure combinate, dar am văzut mai demult la Sylvia de pe bucătăraș.ro, că a folosit gălbiori și alte ciuperci la zacuscă și am știut că va fi pe gustul meu.

Mai am pe site o rețetă de Zacuscă cu ciuperci, dar nu se compară cu aceasta, însă nu mă decid dacă întrece ca gust  Zacusca de ghebe care este pur și simplu deosebită.

Ingrediente

  • 2 kg ciuperci de pădure(hribi, gălbiori, iuțari, crăițe)
  • 1 kg ciuperci champignon, conservate
  • 1 kg ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • 2 kg ardei capia copți
  • 1 kg vinete
  • 750 ml ulei
  • 800 g pastă de roșii cu ardei copți
  • sare
  • zahăr, după gust( dacă necesită)
  • piper
  • cimbrișor
  • măghiran
  • ierburi de grădină

Porții: 24

Timp de preparare: 4 ore

Mod de preparare

Trebuie să vă spun că toate ingredientele au fost cântărite, curățate și tocate, respectiv scurse, ciupercile conservate.
Ponderea am vrut să o aibă ciupercile de pădure, că tare gustoase sunt.
Ciupercile de pădure au fost adunate din pădurile de pe unde am copilărit eu, de niște vecini de-ai mamei, iar la mine au ajuns direct curățate și tocate. Așa că nu am poze cu ele întregi și nici nu știu câte au fost din fiecare fel, dar ponderea au avut-o hribii, apoi gălbiorii.

Iată cum preparăm delicioasa Zacuscă de ciuperci combinate cu ardei copt și vinete!

Punem uleiul la încins și călim ceapa în el până se pătrunde ușor și își schimbă culoarea.
Adăugăm, apoi, ciupercile de pădure tocate mărunt și amestecăm intens, pentru că acestea au tendința de a se lipi.
Adăugăm și usturoiul răzuit și îl amestecăm bine printre ingrediente să le parfumeze intens.
Apoi picurăm puțină zeamă de la ardeii copți, pe care avem grijă să o păstrăm.
Amestecăm bine ciupercile cu ceapa pe foc până se pătrund, apoi adăugăm ciupercile champignon tocate mărunt, ardeiul copt, de asemeni tocat și vinetele coapte, tocate mărunt.
Dăm vasul la cuptor, la 175 de grade, pentru aproximativ 2 ore, timp în care mai amestecăm în zacuscă, periodic.
După acest interval începe uleiul să se ridice la suprafață, semn că toate ingredientele sunt pătrunse.
Scoatem vasul din cuptor, adăugăm pasta de roșii, o parte din condimente și sare, omogenizăm bine totul și din nou dăm vasul la cuptor pentru 30 de minute.
Gustăm, apoi, zacusca de ciuperci combinate cu ardei copt și vinete, îi mai potrivim gustul cu condimente, sare și zahăr și o mai lăsăm 10 minute la cuptor.
Eu am adăugat o lingură de zahăr pentru că și pasta de roșii și ardeii copți au fost ușor dulci.
Spălăm borcanele și le sterilizăm pentru 10 minute în cuptorul aprins, după ce scoatem zacusca.
Apoi le umplem fierbinți cu zacusca fierbinte și înfiletăm capacele.
Dăm borcanele la cuptor cu focul aprins pentru 5-6 minute, apoi le lăsăm acolo până se răcesc complet.
Le etichetăm frumos și le trecem în cămară.
Sper să vă încânte și pe voi rețeta mea de Zacuscă de ciuperci combinate cu ardei copt și vinete, că nouă tare mult ne-a plăcut!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive