Ne place mult crema de ciocolată în torturi, ne plac  în mod deosebit eclerele umplute cu cremă de vanilie, așa că le-am combinat într-un delicios Tort profiterol cu ciocolată și vanilie.

Am văzut un astfel de tort pe blogul Rețete fel de fel și m-a încântat tare mult ideea acestei combinații.

Nu am respectat rețeta de acolo, am preluat doar ideea, dar a ieșit un tort fix pe gustul nostru.

Și am folosit blatul de tort cu pudră de roșcove, pe care vi l-am prezentat anterior și de care am fost tare încântată.

Am mai preparat anterior o rețetă de Tort ecler cu cremă de vanilie și căpșuni, dar blatul a fost tot pe bază de aluat de eclere, însă destul de bun și acela.

Porții: 18; Timp de pregătire + preparare: aproximativ 2 ore; Diametrul formei de copt: 25 cm

Ingrediente

Pentru blat de tort cu pudră de roșcove:

  • 7 ouă medii
  • 7 linguri zahăr( 180 g)
  • 7 linguri ulei( 25 ml)
  • 3 linguri pudră de roșcove( 35 g)
  • 5 linguri făină( 125 g)
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de rom

Pentru coji de mini eclere:

  • 1 cană ulei de floarea soarelui
  • 2 căni apă
  • 2 căni făină
  • 6 ouă medii
  • 1 linguriță zahăr
  • 1/4 linguriță sare

Pentru crema de vanilie:

  • 6 gălbenușuri de ou
  • 1500 ml lapte
  • 1o0 g zahăr tos
  • 50 g zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 /4 linguriță cu sare
  • 100 g amidon
  • 50 g făină
  • 250 g mascarpone

Pentru crema de ciocolată:

  • 450 g ciocolată amăruie
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • câteva trufe de ciocolată, pentru decor

Mod de preparare

Preparare blat de tort cu pudră de roșcove, pentru rețeta Tort profiterol.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și le presărăm cu sare.
Mixăm albușurile, la treaptă maximă, până devin spumoase.
Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până bezeaua devine fermă.
Frecăm gălbenușurile cu praful de sare, apoi cu uleiul picurat ca la maioneză.
Le adăugăm, treptat, peste bezeaua de albușuri și le amestecăm cu mișcări circulare, de jos în sus, folosind o spatulă.
Cernem făina împreună cu pudra de roșcove.
Încorporăm amestecul, treptat, în compoziția pentru blat, cu aceleași mișcări circulare, pentru a menține compoziția aerată.
Întindem compoziția în forma de tort, tapetată la bază cu hârtie și unsă cu ulei, iar pereții laterali unși cu ulei și pudrați cu făină.

Coacem blatul pentru 3o-35 de minute, la 180 de grade.

Lăsăm, apoi, blatul de tort cu pudră de roșcove să se tempereze în formă, timp de 10 minute.
Apoi, desprindem inelul formei și răsturnăm blatul invers pe platou.
Îl lăsăm să se răcească bine, înainte de a-l secționa.
De recomandat să se prepare seara și să se secționeze a doua zi!

Preparare coji de mini eclere, pentru rețeta Tort profiterol.

Punem într-un vas, la foc mediu, apa amestecată cu uleiul, sarea și zahărul. Zahărul este opțional.
Lăsăm amestecul să fiarbă pentru 2-3 clocote, apoi adaugăm toată făina și amestecăm intens până aceasta absoarbe tot lichidul și devine omogen aluatul.
Lăsăm aluatul să se răcească bine, apoi adăugăm ouăle, unul câte unul, omogenizând aluatul după fiecare.
Dăm aluatul la frigider pentru 30 de minute, apoi, cu ajutorul unui posh cu dui rotund, modelăm mici rotocoale în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coacem mini eclerele pentru 35 de minute la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, apoi le lăsăm să se răcească.
De menționat că am folosit o cană de 200 ml!

Preparare cremă de vanilie pentru mini eclere.

Fierbem laptele cu un praf de sare.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare.
Adăugăm zahărul și le frecăm până devin spumoase, apoi le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm amidonul amestecat cu făina.
Omogenizăm compoziția și adăugăm, treptat, laptele fierbinte, amestecând intens.
Fierbem crema de vanilie, amestecând continuu în ea, până se îngroașă  ca o budincă.
Stingem focul, adaugăm esența și zahărul vanilat și dăm crema la rece, așezând o folie direct peste ea, pentru a nu prinde crustă.
Când este răcită complet, încorporăm în ea  mascarponele.
Punem crema într-un posh cu dui subțire și umplem mini eclerele, fără a le secționa. Întroducem vârful duiului în ele și presăm cu grijă, pentru a nu se crăpa cojile.
Avem grijă să mai păstrăm cremă și pentru a decora tortul.
Mie mi-au ieșit 80 de minieclere și am folosit doar 25 pentru tort.
Dacă vreți să vă iasă mai puține, reduceți cantitățile de ingrediente, la jumătate, de exemplu.

Preparare cremă de ciocolată pentru pentru rețeta Tort profiterol

Punem într-un vas, pe foc, frișca lichidă și o lăsăm până se încălzește bine, dar fără a clocoti.
Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm peste frișcă.
Adăugăm și puțină sare și amestecăm intens până ciocolata se topește și crema devine omogenă.
O lăsăm să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea și o spumăm.
O mixăm doar până devine ușor cremoasă, apoi încorporăm mascarponele.

Asamblare tort profiterol

Secționăm blatul de tort în două părți egale pe care le însiropăm cu siropul rece, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței după stingerea focului.
Așezăm partea de blat de deasupra pe platou și sprițăm peste ea jumătate din crema de ciocolată.
Așezăm pe toată suprafața cremei, minieclere, apoi sprițăm din nou cremă de ciocolată peste ele.
Avem grijă să mai oprim cremă de ciocolată, pentru a umple cu ea golurile dintre mini eclerele de pe margini.
Așezăm deasupra, cea de-a doua parte de blat și o presăm ușor să se așeze bine și crema și mini eclerele.
Umplem golurile dintre mini eclerele de pe margini cu crema de ciocolată oprită, iar deasupra, decorăm tortul cu crema de vanilie oprită.
Așezăm deasupra tortului minieclere și trufe de ciocolată.
Și ca să se vadă că este un tort pentru o aniversare( a mea), am așezat la mijlocul minieclerelăr de deasupra o hârtiuță pentru brioșe pe care am umplut-o cu flori de toamnă.
Dăm tortul la rece pentru cel puțin o oră, înainte de a-l secționa.
Sper să vă placă a mea rețetă de tort profiterol și să vă inspire!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Cook & Play
Arhive