Preparat cu o ocazie specială, acest Tort cu creme de ciocolată și clementine, este o combinație perfectă între gusturile: acrișor, amărui și dulce.
Blatul de tort este foarte reușit, l-am mai prezentat și anterior în rețeta Blat de tort cu pudră de roșcove și pot să vă spun că a devenit favoritul meu.
Iar la creme, am folosit frișca Montare d’oro, pentru că am răspuns cu această ocazie și provocării de pe bucătăraș.ro de a o testa în diverse rețete.

Am mai testat-o și în rețeta Prăjitura Fantezie cu pișcoturi de cacao și foi albe și am fost încântată și de gust și de cum se comportă.

Porții: 16-20; Timp de preparare: aprox. 2 ore; Diametrul formei de copt: 25 cm

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri zahăr( 200 g)
  • 7 linguri ulei( 25 ml)
  • 3 linguri pudră de roșcove( 35 g)
  • 6 linguri făină( 150 g)
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • 38 ml esență de rom
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 300 gr ciocolată amăruie
  • 400 ml frișcă Montare d’oro
  • 250 gr mascarpone
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 400 gr ciocolată albă
  • 350 ml frișcă Montare d’oro
  • 250 gr mascarpone
  • 30 ml esență de lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de clementine:
  • 250 ml sirop proaspăt de clementine
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri zahăr
  • 250 gr frișcă Montare d’oro
  • 250 gr mascarpone
  • 1 praf de sare
  • Pentru decor:
  • kiwi
  • clementine
  • semințe de rodie
  • physalis

Mod de preparare

Pregătim blatul pentru rețeta Tort cu creme de ciocolată și clementine.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele.
Mixăm albușurile până devin spumoase și adăugăm, treptat, zahărul.  Mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Gălbenușurile le frecăm bine cu praful de sare, apoi cu uleiul, până se omogenizează.
Le încorporăm ușor în bezea, folosind o spatulă.
Cernem făina împreună cu pudra de roșcove și încorporăm, treptat, amestecul rezultat, în compoziție.
Tapetăm baza formei de tort cu hârtie de copt, apoi ungem și hârtia și pereții laterali cu puțin ulei.
Presărăm făină peste pereții laterali și turnăm compoziția pentru blat de tort în interiorul formei.
O nivelăm uniform și dăm forma de copt la cuptor, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Facem și testul cu scobitoarea, ca să fim siguri că este bine copt blatul.

Lăsăm blatul de tort să se tempereze în formă 10 minute, apoi desprindem inelul formei și răsturnăm blatul invers pe platou, pentru a se uniformiza.

Pregătim siropul și cremele pentru rețeta Tort cu creme de ciocolată și clementine.

Pentru sirop, fierbem apa cu zahărul până la topirea acestuia, apoi stingem focul și adăugăm esența.
Pentru crema de ciocolată amăruie, încălzim frișca lichidă, până aproape de punctul de fierbere.
Stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă.
Amestecăm până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Dăm crema la rece, apoi o mixăm pentru a deveni aerată și încorporăm mascarponele în ea.
Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
La fel procedăm și cu crema de ciocolată albă, în care vom adăuga și esență de lămâie.
Pentru crema de clementine, amestecăm siropul de clementine cu amidonul și zahărul și fierbem compoziția până se îngroașă ca o budincă.
O lăsăm să se răcească, apoi încorporăm în ea mascarponele și frișca bătută.
Adăugăm și aici un praf de sare pentru intensificarea gustului. Această cremă este ușor acrișoară.

Asamblăm deliciosul Tort cu creme de ciocolată și clementine.

Secționăm blatul de tort în două și însiropăm ambele părți, mai mult pe margini.
Peste partea de la baza tortului, întindem 2/3 din crema de ciocolată albă, apoi crema de ciocolată neagră și la final crema de clementine.
Încercuim tortul cu inelul detașabil al formei, pentru a nu se deforma.
Dăm tortul la rece pentru cel puțin 2 ore să se așeze frumos straturile și să capete cremele fermitate.
Apoi, scoatem inelul detașabil și îmbrăcăm tortul cu crema de ciocolată albă, oprită și îl decorăm cu felii de kiwi, de clementine, cu semințe de rodie și fructe physalis.
Lăsăm tortul la rece cel puțin o oră, înainte de a-l porționa și savura alături de cei dragi.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive