Inițial am vrut să fac un cremșnit simplu, doar cu crema în două culori, dar pe parcurs am improvizat și a ieșit acest minunat Cremșnit duo cu aluat rulat cu scorțișoară.

Ideea aluatului sub formă de rondele cu scorțișoară am preluat-o de pe Tweested,  un site pe care îl urmăresc pe facebook.

Aluatul meu este unul simplu, pe care îl folosesc adesea la rețetele de cremșnit, doar că de data aceasta l-am foietat cu un strat de scorțișoară.

Și cremele sunt la fel de simple, creme de lapte cu amidon și ciocolată albă și neagră.

Îmi plac aceste creme pentru că sunt simple, fără ouă, le-am preparat și la rețeta  Rulouri cu vanilie și rulori cu cacao, dar și la alte rețete de prăjituri.

Găsiți în site mai multe Rețete de Cremșnit, cu aluat de casă, dar și cu aluaturi din comerț.

Porții: 20; Timp de preparare: 60 minute; Dimensiuni: 20/25 cm

Ingrediente

  • Pentru foile de aluat rulat cu scorțișoară:
  • 350 gr făină
  • 1 praf sare
  • 150 ml apă rece
  • 50 ml ulei
  • 125 gr unt
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 lingură zahăr brun
  • 3 linguri făină
  • Pentru cremele de lapte cu ciocolată:
  • 1500 ml lapte
  • 150 gr amidon
  • 50 gr făină
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 gr ciocolată albă
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf sare
  • În plus:
  • 18 biscuiți petit beurre
  • puțin zahăr pudră vanilat, pentru decor

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru cremșnit duo.

Mai întâi pregătim compoziția pentru uns.
Topim untul, îl lăsăm să se tempereze puțin, apoi îl amestecăm cu făina, scorțișoara și zahărul brun.
Zahărul este opțional.
Cernem făina într-un vas și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo un praf de sare, câte puțin ulei și puțină apă rece și le amestecăm până se înglobează toate ingredientele și rezultă un aluat ferm.
Din acest aluat întindem două foi subțiri, pe un platou ușor înfăinat.
Împărțim compoziția cu unt și scorțișoară în două și ungem cu ea toată suprafața foilor de aluat.
Le rulăm strâns, le acoperim cu folie alimentară și le dăm la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregătim cremele pentru Cremșnit duo cu aluat rulat cu scorțișoară.

Într-o oală cu pereți dubli, amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece.
Restul de lapte îl fierbem și adăugăm, treptat, din el, peste amestecul de făină și amidon, până aducem amestecul la temperatura laptelui fiert. Îl turnăm, apoi, peste laptele fiert, amestecând intens până la omogenizare. Eu folosesc pentru amestecare un tel din silicon, în formă de pară.
Fierbem crema de lapte cu amidon, până se îngroașă ca o budincă, iar spre final de fierbere, adăugăm zahărul și un praf de sare.
Împărțim crema fierbinte în două părți aproximativ egale.
Într-o parte adăugăm ciocolata albă, ruptă în bucăți, 125 gr unt, tăiat cuburi și esența de vanilie.
Amestecăm intens până se topesc ciocolata și untul și se omogenizează crema.
În cealaltă parte de cremă adăugăm ciocolata neagră, ruptă în bucăți, 125 gr unt, tăiat cuburi și esența de rom.
La fel, vom amesteca intens până la omogenizarea cremei.
Așezăm câte o foaie de folie alimentară direct peste creme și le dăm la rece.

Coacem foile pentru Cremșnit duo cu aluat rulat cu scorțișoară.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Scoatem, pe rând câte un rulou de aluat de la frigider și decupăm rondele subțiri din el, de aproximativ 3-4 mm.
Așezăm rondelele de aluat cu scorțișoară, una lângă alta, pe hârtie de copt.
Deasupra așezăm o altă hârtie de copt și cu sucitorul de aluaturi trecem ușor peste rondele până se aplatisează și se unesc între ele.
Ridicăm hârtia de copt de deasupra, iar pe cea cu foaia de aluat din rondele o transferăm pe dosul unei tăvi de copt. Eu am obținut dimensiunile de 20/25 cm, dar se poate întinde și mai mult aluatul.
Coacem foia de aluat din rondele cu scorțișoară pentru 3-4 minute, la 180 de grade.
Procedăm în același mod și cu a doua foaie.

Asamblare Cremșnit duo cu aluat rulat cu scorțișoară.

Așezăm prima foaie de aluat într-o tavă, sau pe un platou.
Întindem peste ea, în strat uniform, crema albă, apoi așezăm biscuiții deasupra.
Peste biscuiți, întindem crema neagră și așezăm deasupra cea de-a doua foaie de aluat.
Este ceva mai greuț de așezat cea de-a doua foaie de aluat, pentru că tinde să se rupă. Eu am solicitat ajutorul soțului și am ținut amândoi foaia de la colțuri.
Așezăm o foaie din hârtia de copt peste prăjitură, apoi un tocător, dar nu foarte greu și dăm deliciosul Cremșnit duo cu aluat rulat cu scorțișoară la rece pentru câteva ore.
Îl porționăm când foile se vor frăgezi bine, cam în 4-5 ore, dar și mai bine se va porționa a doua zi.
Presărăm puțin zahăr pudră și îl servim cu poftă alături de cei dragi.

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , , , ,
2 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 5 (2 voturi, medie: 4,50 din 5, evaluat)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive