Atât de gustoasă, aromată și răcoroasă este această Plăcintă grecească cu portocale și iaurt – Portokalopita, că după ce se termină prima tavă, te gândești imediat dacă mai ai ingredientele necesare pentru a o repeta.

Și se prepară foarte ușor, cu ingrediente puține și la îndemâna tuturor.

O prepar foarte des vara, pentru că este foarte bună servită rece, scăldată în mult sirop aromat, dar nici iarna nu-i de abandonat!

Prima dată am văzut rețeta la colegele de pe bucătăraș.ro, unde am postat-o și eu cu ani în urmă și de atunci o tot repet.

I se spune plăcintă pentru că se folosesc foi de plăcintă, care creează straturi la interior, dar are mai mult aspect și gust de budincă.

Porții: 30; Dimensiuni tavă: 23/36 cm; Timp de pregătire: 30 minute; Timp de preparare: 35 minute

Ingrediente

  • 1 pachet de foi de plăcintă( 400 gr)
  • 5 ouă
  • 300 gr iaurt grecesc
  • 1 pachet praf de copt
  • 100 gr zahăr
  • un praf de sare
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • coaja rasă de la o portocală
  • Sirop:
  • suc proaspăt de la 2 portocale( aprox. 300 ml)
  • coaja rasă de la o portocală
  • 300 ml apă
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat

Mod de preparare

Iată cum preparăm delicioasa Plăcintă grecească cu portocale și iaurt – Portokalopita

Foile de plăcintă le desfacem, le răsfirăm într-o tavă și le lăsăm la uscat, 2-3 ore la loc cald. La sfărâmăm, apoi, în bucăți mai mici, direct în tavă. Mixăm ouăle cu un praf de sare, apoicu zahărul, până devin spumoase. Adăugăm coaja de portocală, uleiul, iaurtul în care dizolvăm praful de copt și omogenizăm compoziția. Turnăm compoziția peste foile de plăcintă din tavă și lăsăm foile să se hidrateze 10 minute. Între timp, preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Coacem minunata plăcintă grecească cu portocale și iaurt pentru 30-35 de minute la 180 de grade, apoi o lăsăm să se răcească în tavă.

Pregătim siropul pentru plăcintă grecească cu portocale și iaurt.

Punem apa împreună cu sucul de portocale, coaja rasă  și tot zahărul la fiert și amestecăm până se topește zahărul. Lăsăm siropul să fiarbă 2-3 minute, apoi îl dăm la rece.

Când portokalopita s-a răcit, o tăiem în cuburi și turnăm siropul peste ea. O dăm imediat la rece și o lăsăm să se hidrateze cel puțin o oră, apoi o putem servi cu poftă, alături de cei dragi.

Vă aștept, cu mare drag și pe pagina de facebook Merișor și rețetele ei, dar și pe grupul aferent: Rețete pentru toate gusturile!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive