Pentru că am avut o frumoasă aniversare în familie, am preparat acest delicios Tort cu glazură oglindă și cremă de vanilie, cu gust dulce-acrișor și ușor amărui.

Ador cele trei combinații de gusturi la un desert și le folosesc foarte des.

Gustul dulce este de la crema de vanilie, gustul acrișor de la un gem de caise cu care am hidratat blatul de tort, iar gustul amărui, de la glazura oglindă.

Blatul de tort a ieșit atât de aerat, încât nu a fost nevoie să-l însiropez și am ales să ung secțiunile cu un gem de caise acrișor.

Am preparat blatul după rețeta Blat de tort cu pudră de roșcove în compoziție, cu mici modificări la cantități.

Pot să spun că m-am îndrăgostit de această rețetă de blat de tort cu pudră de roșcove. Are o textură forte aerată și o culoare plăcută.

Ingrediente

  • Pentru blat de tort cu pudră de roșcove( 25 cm):
  • 8 albușuri + 4 gălbenușuri
  • 8 linguri zahăr( 200 gr)
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri pudră de roșcove( 35 g)
  • 5 linguri făină( 125 gr)
  • 1 praf de sare
  • 820 gr gem de caise acrișor
  • Pentru crema de vanilie:
  • 1 l lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 100 gr amidon
  • 30 gr făină
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 3 lingurițe esență de vanilie
  • 250 gr mascarpone
  • 50 gr unt
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazura oglindă:
  • 300 ml frișcă lichidă
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 25 g unt
  • Decor:
  • câteva bomboane de ciocolată
  • fructe physalis
  • ciocolată răzuită
  • cremă de vanilie

Mod de preparare

Pregătim blatul pentru Tort cu glazură oglindă și cremă de vanilie.

Mai întâi, pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri, iar 4 gălbenușuri le dăm deoparte, pentru crema de vanilie.
Presărăm puțină sare peste gălbenușuri și le frecăm, adăugând și uleiul.
Presărăm sare și peste albușuri, apoi le mixăm până devin spumoase.
Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, la treapta superioară până obținem o bezea fermă.
Adăugăm amestecul de gălbenușuri cu ulei peste bezeaua de albușuri și îl încorporăm ușor în bezea, folosind o spatulă.
Cernem făina împreună cu pudra de roșcove și încorporăm, treptat, amestecul rezultat în compoziție.
Amestecăm ușor, de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a menține compoziția aerată.
Tapetăm baza formei de tort cu hârtie de copt, apoi ungem și hârtia și pereții laterali cu puțin ulei.
Presărăm făină peste pereții laterali și turnăm compoziția pentru blat de tort cu pudră de roșcove în interiorul formei.
O nivelăm uniform și dăm forma de copt la cuptor, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Facem și testul cu scobitoarea, ca să fim siguri că este bine copt blatul.
Lăsăm, apoi, blatul de tort cu pudră de roșcove să se tempereze în formă, 10 minute.
Desprindem inelul formei și răsturnăm blatul invers pe platou, pentru a se uniformiza.
Lăsăm blatul să se odihnească, la rece, câteva ore bune, înainte de a-l secționa. Eu l-am preparat seara și l-am secționat dimineața.

Pregătim crema de vanilie.

Mixăm gălbenușurile cu sarea și zahărul( fără cel vanilat) până se spumează.
Apoi le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm amidonul cernut împreună cu făina.
Omogenizăm compoziția și o turnăm, în fir subțire, peste laptele fierbinte, amestecând rapid.
Fierbem crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Stingem focul și încorporăm esența, untul și zahărul vanilat. Amestecăm până când zahărul este topit.
Este bine să adăugăm aromele la final, pentru a nu se diminua în timpul tratamentului termic.
Așezăm o folie peste cremă să nu se formeze crustă. O dăm la rece.
Când este rece, încorporăm în ea mascarponele.

Asamblăm deliciosul Tort cu glazură oglindă și cremă de vanilie

Secționăm blatul de tort în trei părți.
Așezăm prima parte pe platou și o ungem cu un strat generos din gemul de caise.
V-am spus că blatul a ieșit așa de aerat, de la pudra de roșcove. A absorbit rapid gemul de caise.
Punem inelul de la forma de tort de jur împrejurul blatului, pentru a putea asambla tortul uniform.
Întindem jumătate din crema de vanilie peste gemul de caise, apoi așezăm a doua parte de blat.
Întindem restul de gem și așteptăm câteva minute până acesta este absorbit de blat.
Apoi întindem crema rămasă, apoi așezăm ce-a de-a treia parte de blat și o presăm ușor să se niveleze tortul.
Dăm tortul la rece pentru cel puțin două ore, să se așeze bine straturile.

După acest interval, pregătim glazura oglindă.

Punem frișca lichidă la încălzit( LaDorna folosesc eu).
Când este fierbinte, dar fără a atinge punctul de fierbere, stingem focul și adăugăm în ea untul tăiat cuburi mici și ciocolata ruptă.
Amestecăm energic până acestea se topesc și compoziția devine omogenă.
O lăsăm să se tempereze 5-6 minute, timp în care scoatem tortul de la frigider și îndepărtăm inelul formei de copt.
Trecem peste lateralele tortului cu o spatulă de tort pentru a le nivela.
Turnăm deasupra tortului glazura caldă și o lăsăm să curgă lejer și peste laterale.
Lăsăm glazura să se așeze singură peste tort, fără a o nivela, doar înclinăm ușor platoul.
Stergem surplusul de glazură de pe platou, decorăm tortul după inspirație și îl dăm la rece, până se întărește glazura.
Cel mai mult m-a încântat la acest tort, cum s-a hidratat blatul de la gemul de caise. Partea de deasupra s-a hidratat de la glazura caldă care a pătruns lejer și în ea.
Sper să vă placă și vouă și să vă inspire această rețetă de Tort cu glazură oglindă și cremă de vanilie!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive