Foarte mult ne plac aceste plăcinte ardelenești cu varză, cunoscute și sub denumirea de vărzări, chiar și în varianta de post!

Frumos rumenite la exterior, pufoase la interior și umplute cu varză acră, călită împreună cu o ceapă, nu pot fi decât delicioase.

Mai găsiți pe blog și rețeta de plăcinte cu varză și cârnați, pe care le-am preparat cu ceva timp în urmă, testând mult utilul multicooker.

Sunt gustoase în ambele variante.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 gr făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • 300 ml apă caldă
  • 30 ml ulei
  • aproximativ 250 ml ulei pentru prăjit
  • Pentru umplutură:
  • 1 varză acră, medie
  • 1 ceapă
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță mărar uscat
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 linguriță boia de ardei afumată
  • 50 ml ulei

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru rețeta de plăcinte ardelenești cu varză.

Încălzim apa și turnăm puțină peste drojdia amestecată cu zahărul și puse la mijlocul făinii cernută în prealabil într-un vas încăpător. Amestecăm bine pentru a se lichefia drojdia și zahărul și lăsăm compoziția rezultată la dezvoltat 10-15 minute.
Apoi, turnăm treptat, apa caldă, alternativ cu uleiul, ușor încălzit și acesta și adunăm făina de pe margini.
Presărăm și sarea, sau o putem dizolva în apa caldă și frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit 45-50 de minute.

Pregătim umplutura pentru plăcinte ardelenești cu varză.

Tocăm varza fideluță și o ținem în apă rece 10-15 minute, doar dacă este prea acră.
Tocăm ceapa solzișori și o călim în ulei încins, apoi adăugăm varza bine scursă și o călim împreună cu ceapa. Adăugăm condimentele și lăsăm varza să se pătrundă bine, apoi o dăm la rece.
Când aluatul și-a dublat volumul îl răsucim sub formă de rulou și tăiem bucăți mai mici din el.
Eu l-am tăiat în 7 bucăți.
Le întindem în forme circulare, pe planșeta de lucru ușor înfăinată și întindem câte 2 linguri din umplutura de varză.
Le rulăm apoi, nu foarte strâns și le mai rulăm odată sub formă de melc.
Apoi le aplatizăm ușor cu sucitorul de aluaturi și le mai lăsăm la odihnit 10 minute.
Punem uleiul la încins și rumenim frumos delicioasele plăcinte ardelenești cu varză, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Le servim ușor calde, dar sunt tare bune și reci, luate la pachet.
Sper să vă placă rețeta mea de vărzări ardelenești și să vă folosească drept inspirație!

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive