Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged, poate fi desertul de weekend al familiei, dar poate fi preparată și la orice sărbătoare, pentru că este gustoasă și spornică.

Cu nuci opărite în lapte fierbinte, aromate cu scorțișoară și foi fragede cu smântână în aluat și aromă de vanilie, aș putea spune că a ieșit o nebunie de prăjitură.

Am mai folosit o cremă de nuci opărite și la rețeta Nuci cu ciocolată în aluat și cremă de nuci, dar și la rețeta Ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată.

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 3 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 30 ml esență de vanilie
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 300 gr smântână fermentată
  • 650 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură oțet
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru crema de nuci:
  • 400 gr nuci
  • 125 gr zahăr
  • 3 albușuri
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare

Pregătim mai întâi nucile pentru Prăjitura cu cremă de nuci.

Măcinăm nucile, nu foarte fin.
Amestecăm cacaua cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert cu aproximativ 1/3 din cantitatea de zahăr și sarea.
Adăugăm peste acesta cacaua diluată în laptele rece și amestecăm intens până când se atinge punctul de fierbere.
Turnăm compoziția fierbinte peste nucile măcinate, le amestecăm bine și le lăsăm la hidratat până se răcesc.

Între timp, pregătim aluatul fraged pentru Prăjitura cu cremă de nuci.

Frecăm gălbenușurile, mai întâi cu sarea, apoi cu zahărul tos și cel vanilat, până devin cremoase.
Adăugăm uleiul, apoi smântâna, bicarbonatul stins în oțet, esența și omogenizăm compoziția.
Încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt și frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.
Lăsăm aluatul la odihnit aproximativ 15-20 de minute, timp în care se răcesc și nucile și pornim cuptorul la 180 de grade.
După ce compoziția de nuci este bine răcită, mixăm albușurile spumă, presărate cu sare.
Adăugăm, treptat, restul de zahăr și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Adăugăm în compoziția de nuci scorțișoara, apoi încorporăm, treptat, bezeaua de albușuri.
Împărțim aluatul fraged în două părți aproximativ egale pe care le întindem în două foi de dimensiunea tăvii de copt.
Eu am folosit o tavă de 23/36 cm.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, așezăm prima foaie de aluat în ea și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc pentru a se coace uniform.
Întindem peste aceasta crema de nuci, iar deasupra așezăm a doua foaie de aluat.
Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se răcească bine, o pudrăm cu zahăr vanilat și o porționăm.
Ai mei au fost foarte încântați de această Prăjitura cu cremă de nuci și aluat fraged, sper să vă încânte și pe voi!

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive