Prăjitura Picătura de rouă sau Roua

de Maria Udrea
6597 vizualizări
Prăjitura Picătura de rouă sau Roua

Prăjitura Picătura de rouă sau Roua se numește așa deoarece deasupra ei, după răcire, apar mici picături de sirop care seamănă cu picăturile de rouă.

Pe lângă faptul că este foarte gustoasă și foarte aromată, atrage mult și prin aspectul ei cu acele mici picături de sirop.

Este o prăjitură cu strat de mere, cremă de vanilie și bezea, pregătite pe rând și adăugate unele peste altele în cuptor, tot pe rând.

Este foarte bună, mai ales rece, de la frigider!

Prăjitura Picătura de rouă sau Roua

Prăjitura Picătura de rouă sau Roua

Prăjitura Picătura de rouă sau Roua se numește așa deoarece deasupra ei, după răcire, apar… Prăjituri Prăjitura Picătura de rouă sau Roua European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

 

Aveam această rețetă în caietul îngălbenit de vreme și am preparat-o de-a lungul timpului și cu alte creme în afara celei de vanilie, vedeți AICI o variantă.

O altă rețetă care ne place mult, puțin asemămătoare este Rețeta de prăjitură cu mere și bezea.

Recomand cu mare drag și rețeta Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie!

Ingrediente

  • Pentru stratul de mere( tavă de 24/24 cm):
  • 1 kg de mere rase
  • 50 gr de zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 2 linguri de griș
  • 25 gr de  unt cu 82% grăsime
  • Pentru crema de vanilie:
  • 5 gălbenușuri
  • 1250 ml de lapte
  • 100 gr de zahăr
  • 50 gr de zahăr vanilat
  • 200 gr de  făină
  • 30 gr amidon
  • 38 ml de esență de vanilie
  • 150 gr de unt cu 82% grăsime
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Pentru bezea:
  • 5 albușuri
  • 150 gr de zahăr
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare

Mod de preparare

Pregătim mai întâi crema de vanilie, pentru Prăjitura Picătura de rouă sau Roua.

Frecăm gălbenușurile bine presărate cu sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi le frecăm cu zahărul pănă acesta se lichefiază.
Diluăm compoziția cu lapte rece și adăugăm făina amestecată cu amidonul.
Amestecăm bine până se omogenizează, adăugând, lapte rece până obținem o compoziție cursivă.
Punem restul de lapte la fiert, cu puțină sare. Când atinge punctul de fierbere, adăugăm compoziția de mai sus, în fir subțiere și amestecăm intens până când crema se va îngroșa ca o budincă. Stingem focul și încorporăm untul tăiat bucățele, zahărul vanilat și esența.
Lăsăm crema de vanilie deoparte, acoperită cu folie alimentară să nu prindă crustă.

Pregătim stratul de mere pentru Prăjitura Picătura de rouă sau Roua.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Punem zahărul la caramelizat împreună cu untul, pe foc, într-un vas cu pereți dubli.
Curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mare și le adăugăm peste zahărul caramelizat.
Le lăsăm pe foc până își schimbă culoarea și se formează sirop. Așa vom ști cât griș să adăugăm.
Adăugăm griș în funcție de cât sirop rezultă, de asemeni, cantitatea de zahăr o adăugăm în funcție de cât de dulci sunt merele, dar și în funcție de gustul fiecăruia. Eu prefer compoziția de mere mai acrișoară.
Stingem focul, adăugăm scorțișoara și lăsăm merele să se tempereze 6-8 minute.
Întindem compoziția de mere în tava tapetată cu unt și pudrată cu griș și o dăm la cuptor pentru 10-12 minute, sau până când începe să fiarbă pe margini.
Scoatem tava din cuptor și întindem peste mere, crema de vanilie, așa fierbinte cum este.
O dăm din nou la cuptor pentru alte 10-12 minute, sau până când începe să iasă pe marginile cremei, sirop de la mere.

Între timp, pregătim bezeaua pentru Prăjitura Picătura de rouă sau Roua.

Albușurile, ținute la temperatura camerei și presărate cu sare, le mixăm până devin spumoase.
Adăugăm, treptat, zahărul, pe care l-am transformat în pudră, alternând cu zeama de lămâie.
Zeama de lămâie are rolul de a menține bezeaua fermă, dar mai atenuează și din dulceața bezelei.
Întindem bezeaua peste crema de vanilie, o nivelăm frumos și trasăm niște onduleuri peste ea, cu o furculiță.
Dăm din nou prăjitura la cuptor pentru 10-12 minute, sau până când bezeaua se rumenește ușor la suprafață.
Lăsăm prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa.
După ce se temperează bine, în cămară, sau pe balcon, o mai dăm și la frigider pentru aproximativ o oră, să se întărească straturile și să se poată porționa frumos.
Să vă fie de folos!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: