Haioșe. Prăjituri din aluat foietaj cu osânză

de Maria Udrea
3192 vizualizări
Haioșe

Nu am mai pregătit această rețetă de Haioșe de foarte mult timp, deoarece nu am avut ingredientul principal: osânza.

Haioșele sunt prăjituri din aluat foietaj cu osânză, umplute cu gem de prune, care se prepară în zona ardealului, în special în preajma sărbătorilor de iarnă.

Eu nu am avut osânză în acea perioadă, așa că le-am preparat acum.

Se prepară cu osânză solidă, curățată bine de tendoane și pielițe și trecută prin mașina de tocat de două-trei ori, până se omogenizează.

Eu le-am testat, de data aceasta, cu osânză topită, păstrată la borcan, pentru că așa o păstrează mama mea.

Nu le-am preparat cu gem, ci cu rahat, dar la iarnă sper să le pot pregăti ca în rețeta clasică.

Oricum, sunt foarte reușite și în această variantă, aluatul se desface în foițe multe și este foarte gustos.

HaioșeHaioșe

Dacă vreți să le preparați după rețeta clasică, vă recomand Rețeta lui Adi Hădean.

Găsiți pe blog mai multe Rețete de aluat foietaj preparat în casă.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru aluat foietaj cu osânză:
  • 750 gr făină + extra pentru înfăinat
  • 350 ml apă minerală
  • 4 gălbenușuri
  • 4 linguri de oțet
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru uns:
  • 500 gr osânză topită
  • 250 gr făină
  • Pentru umplut:
  • 250 gr rahat cu cacao
  • 150 gr rahat multicolor
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Cum pregătim aluatul foietaj cu osânză, pentru rețeta de Haioșe.

Cernem făina într-un vas și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo gălbenușurile frecate cu sare, oțetul și o parte din apa minerală. Începem să frământăm aluatul amestecând făina cu ingredientele de la centrul ei și turnând, treptat și restul de apă minerală.
Va rezulta un aluat nu foarte ferm ca la pâine, dar nelipicios.
Amestecăm osânza cu cele 250 gr de făină și împărțim amestecul în trei.
Întindem aluatul pe masa înfăinată, într-o foaie dreptunghiulară, subțire de 3-4 mm.
Ungem 3/4 din foaia de aluat, pe lungime, cu 3/4 din prima parte de osânză cu făină.
Aducem partea de aluat neunsă peste jumătate din partea de aluat unsă, apoi aducem a doua parte de aluat unsă peste partea de aluat împachetată. Deci, împachetăm aluatul în trei.
Acum ungem 3/4 din pachetul de aluat format, pe lungime, cu partea de 1/4 de ozânză oprită. Îl împachetăm din nou în trei, exact ca la primul procedeu. Acoperim pachetul de aluat cu osânză, cu o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval, scoatem aluatul de la frigider și îl așezăm pe masa înfăinată cu deschiderea spre noi.
Îl întindem din nou într-o foaie dreptunghiulară subțire și repetăm procedeul anterior cu a doua parte de osânză amestecată cu făină.
Din nou îl lăsăm la frigider pentru 30 de minute.
Repetăm și a treia oară procedeul, cu a treia parte de osânză, ținând cont ca de fiecare dată când întindem aluatul să îl așezăm cu deschizătura spre noi.

Formăm delicioasele haioșe și le coacem.

După ultimele 30 de minute în care aluatul foietaj cu osânză stă la frigider, pornim cuptorul la 220 de grade.
Tăiem bucățile de rahat în sferturi, apoi fiecare sfert în jumătăți.
Întindem aluatul pe masa înfăinată, într-o foaie de 6-8 mm, sau chiar 1 cm. Îl decupăm în forme dreptunghiulare, așezăm bucățile de rahat la câte un capăt și aducem peste acestea capătul celălalt de aluat. Deci împachetăm dreptunghiurile de aluat în două, peste rahat.
Le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt și le coacem pentru 15-20 de minute la foc intens, pentru a se rumeni rapid, devenind astfel mai crocante.
Le servim pudrate cu zahăr.
Le păstrăm în cutii de carton, sau de metal, cu capac, chiar și o săptămână, la loc răcoros, dar nu la frigider pentru că se umezesc și nu mai sunt crocante.
Haioșe
Haioșe

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: