Când nu am chef, sau timp, de împletit sarmale, dar pofta este mare, apelez la această delicioasă rețetă de Varză în straturi cu carne tocată și orez, sau Varză a la Cluj.

Se pregătește mult mai repede și mai ușor decât rețetele de sarmale și este tare gustoasă.

Găsiți pe blog și Rețeta Sarmale în foi de varză acră , dar și Rețeta Sarmale din carne de porc fără prăjeală.

Ingrediente

  • Pentru stratul de varză:
  • 2 verze acre, medii
  • 2 cepe galbene, medii
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe boia de ardei, afumată
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță mărar uscat
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • Pentru stratul de carne:
  • 1200 gr carne tocată ( vită+porc)
  • 2 cepe
  • 2 lingurițe boia de ardei afumată
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper macinat
  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură amestec de legume uscate
  • Pentru stratul de orez:
  • 200 gr orez
  • 600 ml apă
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 linguri smântână acră, pentru deasupra

Mod de preparare

Pregătim ingredientele pentru rețeta Varză în straturi cu carne tocată și orez, sau Varză a la Cluj

Pregătim mai întâi stratul de carne tocată.
Punem uleiul la încins, într-un wok și călim ușor ceapa tocată.
Adăugăm carnea tocată, asezonată cu condimentele și o amestecăm bine cu ceapa. Lăsăm carnea să se prepare până este bine pătrunsă, amestecând-o constant. Apoi, scurgem o parte din grăsimea lăsată, pe care o vom folosi la varză.
Pentru straturile de varză, două la număr, scurgem bine varza și o tocăm mărunt, sau fideluță. Dacă este prea acră sau prea sărată, o ținem 10-15 minute în apă rece, apoi o scurgem bine. Eu am sărit peste acest procedeu pentru că oricum ne place acră.
Punem, într-un wok sau tigaie încăpătoare, uleiul plus grăsimea scursă de la carne și călim ceapa tocată.
Adaugăm varza bine scursă și o călim pentru 10-12 minute, amestecând-o bine cu ceapa. Adăugăm și condimentele.
Fierbem și orezul în apă cu sare, dar nu îl lăsăm să fiarbă decât  3/4 din cât ar trebui în mod normal.
Într-un vas termorezistent, așezăm un strat de varză. Peste varză întindem orezul, apoi stratul de carne și deasupra  mai punem un strat de varză.
Peste ultimul strat de varză întindem un strat subțire de smântână, atât cât să acopere varza.
Dăm vasul la cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
Servim delicioasa  Varză în straturi cu carne tocată și orez, sau Varză a la Cluj, caldă, cu smântână și ardei iute, cu mămăliguță sau pâine, după preferințe.

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive