Pentru că s-au copt primele prune de vară, ai mei băieți s-au jucat puțin în bucătărie și au pregătit o delicioasă tartă cu prune și nuci.

Toți trei au participat, eu doar i-am îndrumat în privința cantității ingredientelor. Și a ieșit o tartă frumoasă și delicioasă pe care am zis că trebuie s-o împărtășesc și cu voi.

Din aceeași categorie, vedeți și rețetele:

Tartă cu prune și cremă de nuci cu scorțișoară

Tarta cu prune si alune de padure

Rețeta Tartă cu prune și nuci - Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 gr făină + extra pentru înfăinat
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 3 linguri cu apă rece
  • Pentru umplut:
  • 1 kg de prune
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 150 gr miez de nucă
  • 1 albuș de ou
  • 1 lingură pesmet
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.

Rețeta Tartă cu prune și nuci - Mod de preparare

Pregătim mai întâi prunele.

Spălăm prunele și le tăiem în două, apoi îndepărtăm sâmburii.
Păstrăm 3-4 prune pentru decor, iar restul le trecem prin blender și le fierbem pentru câteva minute, adăugând și scorțișoară și zahărul vanilinat. Apoi le lăsăm să se răcească.

Între timp, pregătim aluatul.

Punem în bolul mixerului făina, untul rece, tăiat cubulețe, gălbenușul de ou, zahărul și sarea.
Mixăm ingredientele folosind brațele pentru aluat. Turnăm, treptat, apă rece, până obținem un aluat compact și nelipicios.
Eu prefer ca acest aluat să-l frământ cu vârful degetelor, poate pentru că așa m-am obișnuit, dar băieții au preferat mixerul.
Împachetăm aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră.

Asamblăm și coacem delicioasa tartă.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Peste pasta de prune, răcită, adăugăm pesmetul care va absorbi siropul lăsat. Pesmetul se mai poate înlocui cu griș, sau amidon de porumb.
Mixăm albușul de ou spumă, apoi adăugăm nuca măcinată, nu foarte fin.
Încorporăm această bezea cu nuci în pasta de prune.
Înfăinăm masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie  de 5-6 mm grosime.
Ungem forma de tartă cu puțin unt și așezăm foaia de aluat în interiorul ei.
Avem grijă când întindem aluatul, să aibă dimensiunile mai mari decât forma de copt.
Eu am folosit o formă de tartă cu baza detașabilă de 13/35 cm.
Presăm bine aluatul în interiorul formei de copt și decupăm surplusul de pe margini.
Surplusul de aluat îl mai întindem odată într-o foaie subțire și îl decupăm cu forme speciale. Tocmai ce am achiziționat aceste forme de zâmbărici și au prins tare bine la această tartă.
Întindem pasta de prune cu nuci peste aluatul din forma de tartă.
Așezăm formele de zâmbărici deasupra și câteva felii de prune și dăm tarta la cuptor la 180 de grade, pentru 25-30 de minute.
Lăsăm tarta să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o servim cu mare poftă.
Este simplă și delicioasă!

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive