A sosit timpul să postez și eu această rețetă de colivă tradițională din arpacaș.

Vine un moment în viață când trebuie să ne însușim ritualurile bisericești pe care, teoretic le cunoaștem, dar  nu și practic.

Unul dintre acestea este cum și când preparăm coliva.

Coliva nu se prepară decât pentru parastasuri și sărbători religioase, fiind elementul principal, absolut necesar, pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, se prepară coliva tradițională care se duce la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite de către preot. Abia apoi se poate împărți.

Coliva, preparată din grâu fiert și îndulcită cu miere sau cu zahăr, simbolizează trupul mortului, hrănit în timpul vieții, în principal cu grâu pentru că din el se face pâinea.

Restul ingredientelor care intră în componența colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți, sau dulceața vieții veșnice pe care sperăm că a dobândit-o mortul.

Încă din antichitate coliva se pregătea doar din grâu fiert, îndulcit cu miere de albine și era oferită ca ofrandă zeilor. Înainte de a fi fiert, grâul se spăla in 9 ape, ca simbol al celor 9 cete îngerești.

În zilele noastre, coliva se prepară mai mult din arpacaș, întrucât este mai la îndemână și fierbe mai rapid.

Rețetă de colivă tradițională din arpacaș Rețetă de colivă tradițională din arpacaș

Cantitățile acestei rețete de colivă le-am reținut de la mama mea.

Ingrediente

  • 500 gr arpacaș
  • 2 l apă
  • 300 + 50 gr miez de nuci
  • 300 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 1 linguriță sare
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • coaja rasă de la 1 lămâie bio
  • 38 ml esență de vanilie
  • 38 ml esență de portocală
  • cacao pentru decor

Mod de preparare

Iată cum am pregătit eu această rețetă de colivă tradițională din arpacaș.

Se pune arpacașul într-un vas cu sită deasă, se toarnă apă rece și se clătește bine arpacașul. Se ridică sita cu arpacașul, se varsă apa și se repetă procedeul de 9 ori.
În acest timp este bine să spunem și tatăl nostru.
După ce am clătit arpacașul în 9 ape, îl punem la fiert în apă rece, la foc mediu, pentru început.
De regulă proporția arpacaș:apă este ca la orez, adică 1:3, dar eu am constatat că trebuie ceva mai multă apă, întrucât arpacașul se mai dezvoltă și după fierbere și este bine să mai aibă puțin lichid. Deci eu am folosit proporția 1:4.
După ce arpacașul a atins punctul de fierbere, înlăturăm spuma care se formează și reducem intensitatea focului.
Adăugăm sarea și lăsăm arpacașul să fiarbă până se hidratează și absoarbe apa. Amestecăm în el cu o lingură sau o spatulă de lemn, spre final de fierbere, pentru că începe să se lipească. A fiert în aproximativ 45-50 de minute.

Atenție! Nu trebuie să exagerăm cu fierberea, pentru a nu se strivi boabele de arpacaș!

Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm sarea, zahărul și mirodeniile și amestecăm bine până se omogenizează.
Punem din nou vasul pe foc și mai fierbem coliva pentru 5-6 minute, până se topește zahărul. O gustăm lăsând-o să se răcească într-o lingură și mai plusăm cu mirodenii, dacă mai necesită.
Acoperim vasul direct peste colivă cu folie alimentară și îl lăsăm la loc răcoros până când coliva este răcită.
Arpacașul își va mai mări volumul până se răcește.
Când este complet răcită coliva, adăugăm 300 gr nucă măcinată mai grosier. Frământăm bine coliva cu mâinile, pentru a se dispune nuca uniform.
Apoi asamblăm coliva pe platou, folosind un inel circular pentru a-i nivela frumos marginile.
Măcinăm 50 gr de nucă foarte fin și decorăm cu ea coliva deasupra și pe laterale.
Așezăm un șablon cu forma de cruce, deasupra și cernem cacaua peste el, pentru a realiza decorul.
Pe margini am decorat tot cu cacao, cu ajutorul unui păhărel pe care l-am introdus în cacao și am realizat cercuri. Pentru acest decor, m-am inspirat de la prietena mea Cristina alias Divă în bucătărie, căreia îi mulțumesc pentru inspirație.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de colivă tradițională!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive