Că ne plac brânzoaicele, sau plăcintele cu brânză, am tot spus, dar aceste minunate Brânzoaice trandafir cu brânză dulce și stafide au fost cele mai bune de până acum.

Prima dată am văzut și mi-au plăcut tare mult aceste forme de brânzoaice trandafir, pe blogul Rețetefeldefel.ro, însă petalele din aluat erau așezate altfel.

Apoi, după o căutare pe net mi-a plăcut aranjamentul de AICI și am mers pe acesta, doar că eu le-am făcut cu 5 și cu 6 petale.

Aluatul este cu drojdie, asemănător celui de cozonac cu smântână în el, iar umplutura de brânză, din belșug, cu stafide și vanilie – o nebunie.

Am întins aluatul în foi subțiri, dar cine dorește mai mult aluat, că tare bun este, poate lăsa foile mai grosiere.

Porții: 12; Timp de pregătire: 15 minute; Timp de preparare: 30 minute; Complexitate: mediu

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 650 gr făină, plus pentru înfăinat
  • 7 gr drojdie uscată
  • 200 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri cu vârf smântână fermentată
  • 100 gr zahăr
  • 38 ml esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 800 gr brânză proaspătă de vaci
  • 2 linguri smântână fermentată
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 gr stafide
  • 3 albușuri
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1/2 linguriță lapte
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru Rețeta Brânzoaice trandafir cu brânză dulce și stafide.

Cernem făina în bolul mixerului și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia și o lingură de zahăr.
Încălzim laptele și turnăm puțin peste amestecul de drojdie cu zahăr. Amestecăm cu o spatulă până acesta se lichefiază. Lăsăm amestecul la odihnit până pregătim restul ingredientelor.
Frecăm gălbenușurile cu sare, apoi cu tot zahărul, până devin spumoase. Adăugăm și 3/4 din cantitatea de ulei și omogenizăm.
Turnăm acest amestec peste drojdia de la centrul făinii și amestecăm, adunând și făina de pe margini. Mai turnăm și laptele cald, treptat, în timp ce amestecăm aluatul.
Folosim mixerul cu brațele pentru aluat, să ne ușurăm munca.
Frământăm bine aluatul până este omogen, iar la final, adăugăm și restul de ulei oprit, pentru a se desprinde mai bine de pe brațele mixerului.
Lăsăm aluatul la odihnit doar până pregătim umplutura de brânză.
Pentru umplutură, mai întâi vom pune stafidele la hidratat în apă călduță, înainte de a ne apuca de frământat aluatul.
Amestecăm brânza cu zahărul și cu cel vanilinat, dar și cu sarea. Adăugăm smântâna, esența și omogenizăm. Adăugăm albușurile și din nou omogenizăm compoziția.
Scurgem bine stafidele și le încorporăm în compoziția de brânză.

Asamblăm și coacem delicioasele brânzoaice trandafir.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în 12 părți aproximativ egale, le dăm forme de bile și le întindem, pe rând, în foi subțiri, circulare.
Crestăm foile în 5, respectiv 6 părți egale, lăsând un loc la mijloc, necrestat, pentru umplutură.
Punem câte o lingură, vârfuită bine, din compoziția de brânză la mijloc și începem să adunăm petalele de aluat în jurul ei.
Le așezăm pe rând, în sens circular, punând un colț al aluatului peste compoziția de brânză, iar celălalt colț îl introducem dedesuptul aluatului, pentru a nu se desface la copt. Urmărim să nu acoperim toată umplutura de brânză cu petalele de aluat, o lăsăm să se vadă frumos la centru.
Așezăm brânzoaicele trandafir în tava tapetată cu hârtie de copt și le ungem cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte.
Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade, sau până când brânzoaicele sunt rumenite la exterior.
Le lăsăm să se tempereze, le pudrăm cu zahăr și le servim cu poftă alături de cei dragi.
De menționat că eu folosesc făină achiziționată direct de la moară, fără alți aditivi.
De asemeni, brânza folosită, este o brânză naturală din lapte de vacă, preparată de mama mea și a fost bine scursă. În funcție de cât de bine este scursă, se va pune și smântână.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive