Pentru că suntem în sezonul minunatelor gutui, m-am gândit să profit din plin de aroma lor în preparate și am început cu această minunată rețetă Mâncare de gutui cu piept de pui și ceapă caramelizată.

Chiar a ieșit minunată cu gust dulceag-acrișor, mai ales pentru că am adăugat și niște ceapă caramelizată.

Și am gătit-o la slow cooker crock pot, aparatul minune care păstrează gusturile ingredientelor în timpul procesului termic.

De ceva vreme a poposit în bucătăria mea un nou slow cooker crock pot și tare mult l-am îndrăgit, mai ales pentru că la acesta, vasul interior se poate folosi și pe plita de la aragaz.

Este vorba de Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot, click pe link pentru detalii.

Găsiți pe blog o colecție de Rețete preparate la aparatele crock pot!

Vă recomand și:

Rețeta Tartă cu gutui

Rețeta Plăcintă cu dovleac și gutui

Ingrediente

  • 750 gr piept de pui
  • 3 gutui mari
  • 2 cepe
  • 50 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură zahăr brut
  • sare și piper
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 150 gr făină
  • 150 ml vin alb, demidulce
  • 1 lingură oțet balsamic
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • apă
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Cum preparăm rețeta Mâncare de gutui cu piept de pui

Mai întâi porționăm pieptul de pui în cuburi mari pe care le asezonăm cu sare și piper.
Pregătim un vas cu 300 ml apă rece în care punem zeama de lămâie.
Spălăm bine gutuile, le ștergem pentru a îndepărta puful și le tăiem în sferturi.
Îndepărtăm cotoarele și eventualele stricăciuni si mai tăiem sferturile de gutui în jumătăți.
Coaja nu e cazul să o îndepărtăm decât dacă este deteriorată.
Punem imediat feliile de gutui în apa cu lămâie și le lăsăm acolo până pregătim restul ingredientelor.
Scoatem vasul slow cookerului și îl punem la încins pe ochiul de la aragaz. Adăugăm 1/2 lingură de ulei și un cubuleț de unt.
Tocăm ceapa julien și o călim în uleiul cu unt topit. Amestecăm cu o spatulă de silicon până când ceapa devine sticloasă, apoi adăugăm zahărul brut.
Din nou amestecăm până se topește zahărul, apoi stropim ceapa cu puțin oțet balsamic și presărăm puțină sare. O mai lăsăm pe foc 1 minut și o transferăm în alt vas.
Vasul ceramic îl punem din nou pe ochiul de la aragaz și adăugăm 1/2 lingură de ulei și aproximativ 25 gr de unt.
Scurgem feliile de gutui de apă și le rumenim pentru câteva minute în vasul de pe foc. Le întoarcem ușor de pe o parte pe cealaltă. Le lăsăm pe foc 5-6 minute, nu mai mult.

Apoi le transferăm în vasul cu ceapă caramelizată.

Din nou punem în vasul ceramic 1 lingură de ulei și restul de unt.
Trecem bucățile din piept de pui prin făină și le rumenim la foc iute, în uleiul cu unt topit. Le întoarcem pe toate părțile până se sigilează bine și adăugăm vinul. Le mai lăsăm să se prepare până se evaporă alcoolul, 7-8 minute.
Punem vasul cu bucățile din piept de pui în interiorul slow cookerului.
Adăugăm și feliile de gutui cu ceapa caramelizată și completăm cu apă călduță, să fie la temperatura ingredientelor din vas. Dacă avem supă de pui sau de legume, ar fi tare potrivită.
Completăm cu apă doar până se acoperă ingredientele cam 3/4.
Adăugăm și puțină nucșoară, eventual o priză de sare și una de piper. Așezăm capacul și conectăm crok pot-ul la sursa de curent.
Din cele două butoane setăm temperatura pe nivelul 2 și timpul pentru 2 ore. Timpul va fi afișat pe display contorizat în scădere din minut în minut.
Mâncarea va fierbe încet iar gusturile ingredientelor se vor păstra perfect și se vor întrepătrunde între ele.
După expirarea timpului aparatul trece automat pe funcția de menținere la cald a preparatului.
Comutăm butonul pe poziția 0, deconectăm aparatul de la sursa de curent și putem servi delicioasa mâncare de gutui cu piept de pui presărată cu pătrunjel verde.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive