Pentru că suntem în post, am ales să pregătesc, ca desert de weekend, o minunată rețetă de Plăcinte trandafir cu dovleac plăcintar.

Este o rețetă fără zahăr, cu îndulcitori naturali din gama Edulcorem, despre care v-am mai povestit și la Rețeta Negresă cu mere și bezea, fără zahăr.

Am folosit de data aceasta, la umplutură, Edulcorem Stevia pulbere 1:2, pulbere cu putere de îndulcire dublă față de cea a zahărului cu zero calorii și indice glicemic. Este foarte recomandată în diete și pentru persoanele diabetice.

La aluat am folosit Edulcorem Eritritol,  un îndulcitor natural pe bază de eritritol, poliol natural, fără calorii şi indice glicemic. Puterea de îndulcire este de 70% din cea a zahărului, (7-8 g eritritol este echivalent cu o linguriţă de zahăr). În mod natural se găseşte în anumite fructe şi legume. Produsul se absoarbe repede, cu şanse reduse de a produce balonare sau efecte laxative.

Vă spun sincer că s-au combinat perfect cu ingredientele folosite și nu au influențat gustul așa încât cineva să sesizeze că nu ar fi zahăr.

Și au fost destui cei care au degustat aceste plăcinte.

Ideea acestor plăcinte trandafir am preluat-o, ca și aspect, de la Rețeta Brânzoaice trandafir cu brânză dulce și stafide, care a avut un mare succes.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550 gr făină
  • 100 ml ulei de cocos
  • 200 ml lapte de soia
  • 100 ml apă minerală
  • 2 linguri rase îndulcitor Edulcorem Eritrol
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru umplutură:
  • 750 gr dovleac plăcintar, răzuit
  • 2 linguri îndulcitor natural Edulcorem Stevia pulbere 1:2
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri griș

Mod de preparare

Pregătim mai întâi umplutura pentru a avea timp să se răcească.

Amestecăm dovleacul plăcintar, răzuit, cu îndulcitorul natural și îl caramelizăm pe foc până se pătrunde bine. Îl lăsăm apoi, la răcit și în funcție de siropul lăsat, adăugăm griș. Îl îndulcim după gust, dacă mai necesită, mai adăugăm îndulcitor.

Pregătim aluatul pentru Rețeta Plăcinte trandafir cu dovleac plăcintar.

Cernem aproximativ 500 gr de făină într-un vas și o amestecăm cu îndulcitorul, sarea, praful de copt și bicarbonatul. Apoi adăugăm uleiul de cocos, în stare solidă și începem să turnăm băutura de soia ușor încălzită. Amestecăm intens până se omogenizează compoziția și îi potrivim textura cu apă minerală și făină, dacă mai necesită. Eu folosesc făină proaspăt măcinată, fără alte adaosuri: aditivi, sau ce se găsește în cea din comerț. Important este să obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Acoperim aluatul cu o folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute.

Asamblăm și coacem minunatele Plăcinte trandafir cu dovleac plăcintar.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în 12 părți aproximativ egale, pe care le întindem în foi subțiri, circulare, pe masa înfăinată.
Punem câte 2 linguri din umplutura de dovleac la mijlocul foilor de aluat.
Crestăm foile în  jurul umpluturii, în 6 părți cât de cât egale.
Începem să așezăm fiecare parte de aluat crestat, peste umplutură, pe rând, în sens circular, punând un colț al aluatului peste compoziția de dovleac, iar celălalt colț îl introducem dedesuptul aluatului, pentru a nu se desface la copt. Urmărim să nu acoperim toată umplutura de dovleac, o lăsăm să se vadă frumos la centru.
Așezăm plăcintele trandafir cu dovleac plăcintar, în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm.
Dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade, sau până când aluatul este rumenit.
Lăsăm plăcintele să se tempereze, apoi le pudrăm ușor cu îndulcitor pe care îl transformăm în pudră, cu ajutorul unei râșnițe.
Sunt tare delicioase și aspectuoase aceste plăcinte trandafir, dar sunt și sănătoase!
Vă recomand, cu drag, rețeta, dar recomand cu toată încrederea și îndulcitorii naturali – Edulcorem!

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive