Rețeta de Prăjitură Choux a la creme la tavă este perfectă a fi preparată atunci când avem poftă de eclere, sau de choux-uri și nu dispunem de prea mult timp.

Am tot văzut pe blogurile prietenelor mele diverse rețete de ecler la tavă și m-am gândit că e timpul să prepar și eu așa ceva.

Eu am ales varianta de choux-uri, pentru că am vrut  ca aluatul să fie mai aerat, așa încât să îl pot umple pe alocuri cu cremă.

A ieșit foarte bună și aspectuoasă și am scăpat de munca de a umple și decora fiecare choux în parte.

Mai găsiți pe blog și:

Rețeta Mini choux a la creme cu vanilie și ciocolată

Rețeta Eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Rețeta Tort profiterol cu ciocolată și vanilie

Porții: 20-24; Timp de preparare: 60 minute; Dimensiuni tavă: 28/40 cm
Ingrediente

  • Pentru aluat de choux:
  • 2 căni cu apă( 2×200 ml)
  • 1 cană cu ulei( 200 ml)
  • 2 căni cu făină
  • 6 ouă medii
  • 1/4 linguriță de sare
  • Pentru crema de vanilie:
  • 5 gălbenușuri
  • 1200 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 g făină
  • 50 gr amidon
  • 1/4 linguriță de sare
  • 400 gr unt( 82%)
  • 75 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • Pentru glazură:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 250 ml frișcă lichidă, îndulcită

Mod de preparare

Preparare aluat pentru rețeta de Prăjitură Choux a la creme la tavă

Punem într-un vas, pe foc, apa cu uleiul și un praf de sare. Când lichidul atinge punctul de fierbere, tragem vasul de pe foc, adăugăm toată făina și amestecăm intens, până când aluatul devine omogen.
Dăm aluatul la rece, iar când este bine răcit, încorporăm unul câte unul, ouăle, omogenizând bine compoziția.
Acoperim vasul cu aluatul pentru choux a la creme și îl dăm la frigider, pentru 20-30 de minute.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Cu ajutorul unui posh cu dui stelat, formăm rotocoale în tava unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină. Nu lăsăm distanțe mari între rotocoale pentru că interesul nostru este să se unească între ele.
Coacem aluatul pentru choux a la creme la 180 de grade, pentru 35 de minute.
După stingerea focului, mai lăsăm tava cu aluatul 5 minute în cuptor, pentru a se menține ferm la suprafață.

Preparare cremă de vanilie

Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi le diluăm cu puțin lapte rece și încorporăm făina amestecată cu amidonul.
Amidonul este opțional, dacă nu îl aveți, mai adăugați aceeași cantitate de făină. Mie îmi place să folosesc și amidon pentru că influențează textura cremei. Crema este mai aerată, pe când, doar cu făină este mai densă.
Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, turnându-l treptat peste compoziția de gălbenușuri și amestecând intens, până la omogenizare.
Fierbem crema la foc mediu, amestecând continuu în ea, până se îngroașă ca o budincă.
Stingem focul, adăugăm esența de vanilie, omogenizăm crema și o acoperim cu folie de prospețime. Punem folia la contact cu crema pentru ca aceasta să nu formeze crustă la suprafață. Lăsăm crema să se răcească complet.
După ce s-a răcit, mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei, cu zahărul pudră și adăugăm câte puțină cremă rece.
Omogenizăm bine crema și cu ajutorul unui posh cu dui umplem rotocoalele de aluat. Folosim un dui cu vârf mai subțire ca să îl putem înfige în rotocoalele de aluat. Nu este problemă dacă aluatul este neuniform, pentru că îl acoperim cu restul de cremă.
Nivelăm crema peste aluat și dăm tava la rece pentru 2 ore.
Când crema este rece și a devenit mai fermă, preparăm glazura de ciocolată.
Încălzim frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere.
Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm în frișca încălzită.
Amestecăm intens până se topește ciocolata și glazura este omogenă. O lăsăm să se tempereze 10-15 minute, apoi o întindem în strat uniform peste crema de vanilie.
Dăm din nou tava cu Prăjitură Choux a la creme la frigider până se întărește glazura, apoi o putem porționa.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive