Pentru că mi-au mai rămas câteva jumări de la sărbătorile de iarnă, le-am tocat și le-am inclus într-un aluat sărat din care am preparat această rețetă de  Vafe și sărățele cu jumări în aluat.

M-a cucerit acest aparat de vafe și îl folosesc destul de des, mai ales pentru a prepara vafe sărate, din diverse rețete de aluaturi, precum:

Atât vafele cu jumări cât și sărățelele i-au cucerit instant pe ai mei, încât mă puneau să le mai prepar și a doua zi.

Sărățelele ies mai crocante, pentru că sunt preparate în forma de copt pe flacără, iar vafele au și părți crocante, dar și mai moi, datorită formei.

N-aș putea să spun care mi-au plăcut mai mult, ca gust, dar ca aspect îmi plac mult vafele.

Ingrediente

  • 275 gr jumări
  • 2 ouă
  • 175 gr smântână de consum cu 12% grăsime
  • 1 linguriță boia de ardei, afumată
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 350 gr făină
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare

Cum procedăm pentru a prepara rețeta de Vafe și sărățele cu jumări în aluat.

Mai întâi tocăm jumările în robot, sau cu mașina de tocat și le transformăm într-o pastă.
Este ideal ca jumările să fie doar ușor împănate cu carne!
Transferăm pasta de jumări într-un bol și adăugăm acolo toate ingredientele pentru aluatul de vafe și de sărățele.
Le amestecăm bine până obținem un aluat omogen, dar nu ferm. Va fi un aluat pe care îl vom pune cu lingura în forme. Aș putea compara textura aluatului cu jumări cu cea a aluatului de gogoși cu lingura, sau de pancakes, o idee mai groasă.
Lăsăm aluatul la odihnit 10-15 minute, apoi încălzim cele două forme de copt.
Nu e nevoie să ungem niciuna din forme, pentru că avem suficientă grăsime în aluat.
Când sunt încălzite formele, punem cu lingura din aluat, in formele de copt. Punem câte o lingură mai cu vârf în compartimentele formei de vafe și două linguri în forma de sărățele. Închidem formele și așteptăm să se coacă vafele și sărățelele.
Lângă forma de sărățele trebuie neapărat să stăm. Aceasta se va întoarce de pe o parte pe cealaltă, pe flacără, pentru o coacere uniformă.
Eu am copt sărățelele de dimensiuni mai mari. Dar, cu răbdare și timp la dispoziție se pot face mai micuțe să fie mai aspectuoase.
După cum v-am spus mai sus, ne-au plăcut maxim atât sărățelele cât și vafele și sper să vă inspire și pe voi rețeta mea și să o testați.
Nu uitați că puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive