Mâncare de urzici frecate cu mălai – Urzici muntenești

de Maria Udrea
748 vizualizări
Mâncare de urzici frecate cu mălai

Pot să vă spun despre rețeta Mâncare de urzici frecate cu mălai că era preferata bunicii mele, de la ea am învățat-o și o repet în fiecare primăvară.

Rețeta se mai găsește și sub denumirea de Urzici muntenești și se prepară, îndeosebi, în zona de sud a țării.

Rețeta de urzici muntenești este foarte simplă, este ca o mămăligă cu urzici, proporția între mălai și urzici o alege fiecare, după gust.

Iar pe lângă mălai și urzici, mai avem nevoie de ceapă verde, usturoi și ulei.

Merge tare bine și cu usturoi verde, să fie în ton, însă eu nu am avut, așa că am pus 2 căței de usturoi, dar tot bună a ieșit.

Mâncare de urzici frecate cu mălai

Foarte gustoasă a fost și Rețeta de Supă cremă de urzici cu leurdă!

Supă cremă de urzici cu leurdă

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 kg urzici
  • 150 gr mălai
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • sare, după gust

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Iată cum procedăm pentru a prepara Rețeta Mâncare de urzici frecate cu mălai!

Mai întâi ne ocupăm de urzici pe care trebuie să le spălăm în multe ape reci până când ultima apă va fi limpede.
Punem un vas cu 500 ml de apă la fiert și 1/2 linguriță de sare.
Alegem frunzele urzicilor și le punem într-un vas cu strecurătoare. Turnăm apă rece peste ele și le clătim bine, apoi le scurgem. Lucrăm cu mănuși ca să nu ne înțepe urzicile, cu toate că se spune că face bine la reumatism pișcătura de urzică.
După ce clătim bine urzicile și le scurgem, le scufundăm în apa care fierbe și le lăsăm 7-8 minute, nu mai mult. Nu aruncăm apa, pentru că vom folosi din ea la mâncarea de urzici frecate cu mălai.
Mulți spun că este toxică….eu nu îi cred, așa că folosesc din apă la mâncare.
După ce opărim urzicile, le lăsăm în sită la scurs.
Punem uleiul într-o tigaie la încins.
Adăugăm ceapa tocată rondele și cățeii de usturoi, de asemeni, tocați rondele. Le lăsăm până se pătrund și își degajă aroma.
Tocăm urzicile scurse și ușor temperate și le frecăm bine cu mălaiul, folosind o spatulă de lemn. Bunica mea le freca în mâini.
Adăugăm urzicile frecate cu mălai în tigaia de pe foc și le amestecăm bine cu ceapa și usturoiul.
Când mălaiul începe să se hidrateze, începem să turnăm din apa fierbinte și amestecăm ușor.
Fierbem mâncarea de urzici frecate cu mălai până când mălaiul este bine fiert.
Adăugăm din apa în care au fiert urzicile, doar atât cât necesită mălaiul să se hidrateze.
Gustăm mâncarea și îi potrivim gustul de sare, eventual și de piper. Tot opțional se adaugă și pătrunjel verde. Eu nu am pus decât sare, am vrut o mâncare simplă, țărănească, așa cum o făcea bunica mea.
Mâncarea de urzici cu mălai se servește simplă și este foarte gustoasă și sățioasă, perfectă pentru perioada de post dinaintea sărbătorilor pascale.
Să vă fie de folos!
urzici opăriteurzici crude
Urzici munteneștiMâncare de urzici frecate cu mălai

Următoarea rețetă cu urzici va fi Această Rețetă de urzici cu orez.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: