Pâine și lipii de casă fără drojdie

de Maria Udrea
971 vizualizări
Pâine și lipii de casă fără drojdie

Dacă tot stăm cuminți acasă și gătim pentru cei dragi, mai mult decât în vremurile frumoase și cum rețetele de pâine sunt la mare căutare, am testat și eu o Rețetă de Pâine și lipii de casă fără drojdie.

Cred că în aceste vremuri, pe care le trăim la intensitate maximă, datorită pandemiei de coronavirus, majoritatea testează diverse rețete de pâine, cu sau fără drojdie.

Ce-i drept, puțină drojdie mai am prin cămară, dar o păstrez pentru sărbători, așa că m-am gândit să testez aluatul de pâine cu amestec de praf de copt și bicarbonat de sodiu.

Chiar dacă praful de copt are în componență și bicarbonat de sodiu, mi s-a părut necesară o cantitate în plus pentru a ajuta aluatul de pâine să se dezvolte.

Asta pentru că am experiența preparării unor aluaturi de prăjituri în care folosesc și praf de copt și bicarbonat de sodiu.

Pot să vă spun că atât pâinea cât și lipiile au ieșit tare gustoase, aluatul s-a dezvoltat suficient și s-a copt foarte bine. Deci merge și formula aceasta în vremuri de criză, cu mențiunea că trebuie preparată în cantitate mică, pentru a fi consumată într-o zi.

Pentru a doua zi mi-a rămas un colț de pâine și o lipie, dar coaja acestora s-a cam întărit. Miezul, în schimb, a rămas la fel de gustos și pufos.

Un minus pentru pâinea cu praf de copt și bicarbonat este acela că nu s-a rumenit frumos ca pâinea cu drojdie, sau cea cu maia. Asta pentru cei care țin și la aspect, adică eu. 🙂

Pâine și lipii de casă fără drojdiePâine și lipii de casă fără drojdiePâine și lipii de casă fără drojdiePâine și lipii de casă fără drojdie

Vă recomand cu tot dragul și Rețeta mea de Pâine cu bicarbonat

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 kg făină clasică, de moară
  • 450 ml apă caldă
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de oțet
  • 1 linguriță de zahăr, opțional
  • 15 gr praf de copt
  • aproximativ 5 gr bicarbonat de sodiu
  • semințe de susan

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Iată cum procedăm pentru a prepara Rețeta de Pâine și lipii de casă fără drojdie!

Pentru că pe plicul cu praf de copt se recomandă 10 gr praf de copt la 500 gr de făină, eu la cantitatea folosită am substituit 5 gr praf de copt cu 5 gr bicarbonat de sodiu.
Ce-i drept, cei doi agenți de creștere au și proprietăți comune, dar și diferite, așa că se pot combina.
Eu am găsit AICI detalii despre toți agenții de creștere pentru aluaturi.
Deci, cernem făina într-un vas și o amestecăm cu praful de copt, bicarbonatul, sarea și zahărul.
Încălzim apa ușor și o amestecăm cu jumătate din cantitatea de ulei și oțetul. Cealaltă jumătate din cantitatea de ulei o păstrăm pentru final. Puteam să stingem bicarbonatul în oțet, dar asta însemna să lucrăm cu aluatul mai rapid și să îl punem la copt imediat, pentru că bicarbonatul își pierde proprietățile pe parcurs.
Turnăm, treptat, ingredientele lichide peste cele solide și le amestecăm până obținem un aluat omogen.
La final, încorporăm restul de ulei prin frământarea aluatului pe masa unsă și cu mâinile, de asemeni, unse cu ulei.
Punem aluatul într-un bol de sticlă, îl acoperim și îl lăsăm la odihnit maxim 10 minute, nu mai mult.

În acest timp pornim cuptorul la 175 de grade.

Jumătate din aluat l-am folosit pentru pâine, pe care am împletit-o. Am pus-o într-o formă de copt de aluminiu, am uns-o cu puțin ulei și am presărat semințe de susan.
Dăm pâinea la cuptorul încălzit, la 175 de grade, pentru 15 minute. Introducem sub grătarul cu pâine și o tavă cu apă fierbinte pentru a crea aburi.
După acest interval, scoatem pâinea din forma de copt și o punem într-o tavă întinsă pe hârtie de copt.
Scoatem și tava cu apă din cuptor.
Mai lăsăm pâinea să se coacă 30-35 de minute, sau până se rumenește bine pe toate părțile.
Pentru lipii de casă fără drojdie, împărțim aluatul în patru părți.
Cu mâinile umezite cu puțin ulei, modelăm cele patru părți de aluat în forme sferice.
Apoi întindem fiecare sferă într-o foaie circulară pe care o așezăm pe tigaia încinsă.
Rumenim lipiile de casă fără drojdie, în tigaia încinsă la foc mediu spre mare și acoperite cu capac.
Sunt tare gustoase și lipiile și pâinea, mai ales calde, cu riscul că îngrașă!
Sper să vă fie de folos!
Pâine și lipii de casă fără drojdiePâine și lipii de casă fără drojdiePâine și lipii de casă fără drojdiePâine și lipii de casă fără drojdie

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: