Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt

de Maria Udrea
37010 vizualizări
Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt

Adorăm această Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt, cât este vara de lungă, servită rece, de la frigider. Nu ne mai trebuie altceva, decât o felie de pâine prăjită.

Este atât de fresh, preparată după Rețeta Ciorbă de pui a la grec, dar carnea o înlocuim cu dovlecelul, iar smântâna cu iaurtul.

Punem un iaurt mai gras, unul grecesc,  ținut la scurs înt-o sită deasă. Mama la țară mai face o astfel de ciorbă cu lapte bătut, sau cu zer.

Îngroșată cu 2 gălbenușuri amestecate cu 2-3 căței de usturoi răzuiți, acrită cu oțet, sau cu zeamă de lămâie, este demențială.

Eu, în general, prefer oțetul pentru acrit ciorbele, dar ai mei preferă, detașat, zeama de lămâie. Și cum eu gătesc, în mod deosebit, pentru gustul lor, le respect preferințele.

Și îmi mai place să adaug în această ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt, toate verdețurile: leuștean, pătrunjel și mărar. Este deosebită cu mărar din belșug! Dau o aromă deosebită ciorbei și sunt pline de vitamine.

Vă mai recomand de pe blog și:

Rețeta Ciorbă din legume de vară dreasă cu iaurt

Rețeta Ciorbă de roșii cu dovlecel și crutoane aromate

Poate încercați și rețeta mea de Zacusca de fasole verde cu dovlecei si ardei copti, la mare căutare în această perioadă!

Combinația dintre dovlecei și fasole verde este ideală, atât la ciorbe cât și la mâncăruri scăzute.

 

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt

Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt

Adorăm această Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt, cât este vara de lungă, servită rece,… Supe/Ciorbe Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt European Printează
Porții: 8 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.7/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 dovlecel
  • 1 zucchine
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ceapă roșie
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras, roșu
  • 2 linguri de ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 3 căței de usturoi
  • 400 gr iaurt grecesc
  • sare și piper
  • zeamă de lămâie, după gust, sau oțet
  • 1/2 legătură de mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 1/2 legătură leuștean
  • 3 l apă

MOD DE PREPARARE

Mai întâi punem apa la fiert, într-o oală încăpătoare.

Curățăm ceapa, o tocăm și o călim ușor în uleiul încins. Nu o lăsăm decât până se pătrunde ușor și își schimbă culoarea. O mai stropim și cu puțină apă fierbinte, pentru a nu căpăta acel gust intens de prăjit. Este foarte gustoasă combinația de ceapă galbenă cu ceapă roșie, îmi place să o folosesc la mâncăruri.

Apoi adăugăm morcovul curățat și tocat cuburi și îl amestecăm bine cu ceapa până se pătrunde ușor.

Când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare și amestecăm până aceasta se dizolvă. Adăugăm și ingredientele din tigaie.

Spălăm bine cei doi dovlecei și îi tăiem în cuburi mari. Am optat pentru cele două tipuri de dovlecei pentru gust și culoare.

Adăugăm dovleceii în vas.

Peste 7-8 minute, când dovleceii se pătrund ușor, adăugăm și ardeiul tocat cuburi.

Curățăm usturoiul și îl dăm pe răzătoare, apoi îl amestecăm cu gălbenușurile. Adăugăm și iaurtul și amestecăm compoziția.

Când ingredientele din ciorbă sunt pătrunse, adăugăm amestecul de gălbenușuri cu iaurt și usturoi. Mai întâi turnăm din supa fierbinte peste acest amestec, să-l aducem la temperatura supei. Apoi îl turnăm în fir subțire, in vasul cu ciorbă și amestecăm intens.

După 2-3 minute adăugăm și mărarul și leușteanul, tocate mărunt.  Mai lăsăm ciorba de dovlecei dreasă cu iaurt să fiarbă 5-6 minute, timp în care o gustăm și îi potrivim gustul cu sare, piper și zeamă de lămâie.

După stingerea focului, adăugăm și pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Spor și poftă bună!

NOTE

Mărarul și leușteanul se adaugă înainte de stingerea focului, pentru a avea timp să-și degaje aromele. Pătrunjelul se adaugă întotdeauna după stingerea focului, aroma lui se degajă rapid.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: