Sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă

de Maria Udrea
1112 vizualizări
Sos de dovlecei cu roșii și ardei

Pentru că am dispus de mulți dovlecei în acest sezon, am preparat din ei, printre altele și acest gustos Sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă.

Este un sos bun pentru a fi folosit mai târziu la diverse preparate: paste, orez, chiftele cu sos, etc.

Inițial voiam să prepar sosul doar din dovlecei și roșii. Dar pentru că am mai găsit la congelator și o pungă cu ardei copți, i-am adăugat și pe aceștia și a ieșit tare gustos acest sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă.

La iarnă, sau când îl voi folosi, mai adaug 1-2 cățet de usturoi și verdeață și gata-i sosul.

Eu l-am și testat la această Rețetă de chiftele în sos de dovlecei.

Ce mai putem prepara din banalul dovlecel, câteva rețete care îmi plac în mod deosebit:

Rețeta Ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt

Rețeta Salată de dovlecel cu maioneză și iaurt 

Rețeta Pizza cu blat de dovlecel și brânză

Eu am exemplificat câteva din rețetele cu dovlecei care îmi plac în mod deosebit, dar găsiți pe blog mult mai multe. Doar tastați în căsuța de căutare cuvântul dovlecel, sau dovlecei și găsiți o colecție interesantă de rețete cu acest ingredient.

 

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Sos de dovlecei cu roșii și ardei

Sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă

Pentru că am dispus de mulți dovlecei în acest sezon, am preparat din ei, printre… Sosuri Sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă European Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 2 kg dovlecei răzuiți
  • 1 kg ardei copți
  • 800 gr sos de roșii
  • 500 gr ceapă galbenă și roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml ulei
  • sare și piper
  • cimbru și busuioc

 

MOD DE PREPARARE

Mai întâi curățăm ceapa și usturoiul, le tocăm mărunt și le punem la călit în ulei.

Acum, dacă avem roșii de grădină bine coapte, le putem folosi, dacă nu, folosim sos de roșii, bulion, sau pastă de roșii.

Eu am avut sos de roșii preparat după Această Rețetă.

Când ceapa începe să-și schimbe culoarea, o mai stropim cu zeamă de la ardeii copți, sau cu apă. Interesul este să nu prindă gust intens de prăjire că nu-i chiar sănătos.

Peste ceapa bine pătrunsă adăugăm ardeii copți, tocați mărunt, iar peste puțin timp, adăugăm dovleceii curățați și răzuiți.

Amestecăm bine ingredientele pe foc, iar când sunt bine pătrunse, adăugăm și sosul de roșii.

Dacă alegem să folosim roșii proaspete, acestea se vor adăuga imediat după călirea cepei, pentru a avea timp să fiarbă.

După ce am adăugat și sosul de roșii, amestecăm sosul de dovlecei, îl gustăm și începem să-i potrivim gustul cu sare, piper și condimente.

Punem câte puțin din fiecare, lăsăm sosul să fiarbă puțin, îl gustăm și mai punem condimente până obținem gustul care ne place.

La final, introducem blenderul în sos și îl pasăm să devină mai compact și mai dens. Bine, facem asta opțional.

Punem sosul fierbinte în borcanele sterilizate, înfiletăm capacele și le mai lăsăm la cuptor pentru 6-8 minute, cu focul aprins, la 180 de grade.

Eu mai dau borcanele la cuptor pentru că oricum este cald de la sterilizarea borcanelor. Apoi rămân borcanele în cuptor până când se răcesc.

Dar se pot înveli borcanele în pături, dacă nu vrem să ținem cuptorul ocupat o zi, sau mai mult.

Sper să vi se pară interesantă rețeta mea de Sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă și să vă folosească drept inspirație.

Vedeți mai jos și rețeta în imagini:

 

NOTE

Este bine să gustăm sosul și răcit, pentru a ne da seama ce gust are la final. Luăm sos în lingură, îl lăsăm să se răcească și îl gustăm. Așa procedăm și la zacuscă și la toate conservele. După răcire gustul va fi mai accentuat, întotdeauna.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: